Ülkemiz, sahip olduğu ekolojik koşullar sebebiyle birçok bitki türünün ana vatanı konumunda. 11 binin üzerinde bitki çeşitliliği ile büyük bir zenginliğe sahip olan Türkiye’de, tıbbi ve aromatik bitkiler, bu zenginliğin önemli bir parçası. Onlarca çeşidi ticarete konu olan tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatından Türkiye yıllık 300 milyon dolardan fazla kazanç sağlıyor. Gıda, sağlık, kozmetik gibi çok geniş kullanım alanına sahip tıbbi ve aromatik bitkilerin ilimizde üretimiyle ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önemli bir proje başlattı.
28 MİLYON TL KAZANÇ SAĞLAYACAK
Buna göre üreticilere işleme tesisi, araç, bitki fidesi ve gübre yardımı sağlayan, alım garantisi veren ve 5 yılda 28 milyon TL kazanç sağlaması beklenen bu projenin Türkiye’ye örnek olacağını belirten AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş; “Türkiye’de ‘Tıbbi ve Aromatik’ bitki üretimine bu hamlesiyle en büyük desteği sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’ı öncelikle kutluyorum. Bu projenin yalnızca ilimizde değil, Türkiye’de bu alanda yeni bir dönemi başlatacağına inanıyorum. Coğrafi yapısı ve iklimi düşünüldüğünde ilimiz dış ticarette 300 milyon doların üzerinde kazanç sağlayan tıbbi ve aromatik bitki üretiminde bir merkez haline gelecektir. İşleme tesisinden, araç ve fide yardımına kadar her türlü desteğin sağlandığı bu projeye yerli üreticilerimizin sahip çıkmasını bekliyorum. Bu proje pilot bölge olarak Kandıra’da başlayacak ama bütün ilçelerimize kısa sürede yayılacağından eminim. İlk aşamada 5 yıl içinde 28 milyon TL yerli üreticimize katkı sağlaması çok önemli bir kazanç” dedi.
“KAOS ŞEHRİMİZE HİÇBİR KAZANÇ SAĞLAMAZ”
Kocaeli, yıllar önce vahşi bir sanayileşmeyle doğasını kaybetme noktasına gelmişti diyen Ellibeş şunları söyledi; “İlimiz bulunduğu konum itibariyle yalnızca tarımda değil, sanayi ve turizmle de öne çıkıyor. Bu topraklarda sanayinin temeli Cumhuriyet’in daha kuruluş yıllarında atıldı. Bu nedenle tarımın yanında sanayi ve turizmi de günümüz şartları ve ihtiyaçlarıyla birlikte ele almak zorundayız. Sanayi yok, olmasın diyemeyiz. Kocaeli, yıllar önce vahşi bir sanayileşmeyle doğasını kaybetme noktasına gelmişti. Denetimler yeterince yapılmıyordu. Denizi kirli, dereleri zehir akan bir şehirdi. Özellikle Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin yaptığı çalışmalar neticesinde havası ve denizi daha temiz, doğasıyla kucaklaşmış; bunun yanında sanayi yatırımları da devam eden bir şehir konumuna geldi. Şehrimizin geleceği için atılan her adımı biz siyasetin üzerinde, hatta siyasetin dışında kabul ediyor, algı savaşları yerine hizmet yarışını önceliyoruz. Yapılan her işe karşı çıkmak, kaos yaratmak ne ülkemize ne de bize hiçbir kazanç sağlamaz”.
“PROJEDE EMEĞİ GEÇENLERİ TEBRİK EDİYORUM”
Üstelik bu tür tartışmaların yatırımcıya da, istihdam bekleyen milletimize de haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bizim amacımız hizmet üretmek, ekomiye ve istihdama katkı sağlamak olmalıdır. Yatırımların yasaya uygun, gerekli şartları yerine getirdiğini sorgulayarak buna izin verecek yer siyaset değil, kurum ve kuruluşlar olmalıdır. Sağduyulu olup, birbirimize güvenmemiz gerekir. Bu anlamda seçildiği günden bu yana şehrimize değer katmak için gece-gündüz uğraşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ı bir kez daha kutluyor, Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi Projesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum”.