İtalya’da 32 yıl çalıştıktan sonra memleketi Amasya’nın Merzifon ilçesine bağlı Karatepe köyüne dönen Rumi Erikçi’nin muhtar seçildikten sonra kadınlara yönelik hayata geçirdiği projeye alışan köylüler Kurban Bayramı öncesinde de uygulamayı sürdürdü.
100 haneli köyün erkekleri evlerini temizleyip, fırında ekmek yaparken kadınlar ise yine lokalde günlerini gün ettiler.
"BİZDE YAN GELİP YATMAK YOK"
Fırında ekmek pişiren 47 yaşındaki 2 çocuk babası Hilmi Çopur, “Ekmek yaptık. Çörek yaptık. Fırına sürdük, koyduk. Pişince geri çıkardık. Bizde yan gelip yatmak yok, Kadın, erkek hep beraber eşitiz” dedi.
Evinin dört bir yanını süpürgeyle temizleyen 60 yaşındaki 3 çocuk babası Ali Çorumlu da, “Hanımlara yardım ediyoruz. Birlik, beraberlik içinde hayat devam ediyor. Bayram önü temizliği bu. Bayrama denk geldi. Hanımlar bugün lokaldeler, bizde ev temizliği yapıyoruz” diye konuştu.
Memur emeklisi Çorumlunun evine Ordu’dan gelip köydeki erkeklerin ev temizliğini yaptığını görünce şaşıran misafiri Bahri Karakaya da, “Bizimkilerini bayanlar yapıyor. Ben bir şeye karışmıyorum. Temizlik işinde ben yokum. O bayanların işi. Herhalde kılıbık görünüyorlar. Bayanların işine yardım ettiğin zaman olmuyor” şeklinde konuştu.
Köyün çeşmesinden taşıdığı suyla evinin avlusunu yıkadıktan sonra lokalden dönen eşine semaver çayı demleyen 59 yaşındaki polis emeklisi Mustafa Ayvalı da, "Salı günlerin bayanların istirahat günü, muhabbet günü, kaynaşma günü. Bizde evlerde böyle temizlik, organizasyon işlerine bakıyoruz. Bizim ithal muhtarımız var. İtalya’dan gelme. Bizim köyü böyle toplumda kaynaştırmaya ondan sonra çevre köylerde lider bir köy yapmaya ant içti. Bizde onun yolunda yürüyoruz yani. Onun yüzünü kara çıkartmayacağız” ifadelerini kullandı.
Köy camisinden yaptığı anonsla evlerini temizleyen erkeklere teşekkür edip bayramlarını kutlayan 61 yaşındaki muhtar Rumi Erikçi ise şöyle konuştu: “Sağ olsun erkeklerimiz bayram arefesinde bile kadınlar dernekte otururken, eğlenirken yapacakları işleri konuşurken erkeklerimizde evlerini temizlediler. Ekmekleri çıkarmaya yardım ettiler. Onlara da buradan teşekkür ediyorum. Tüm dünyadaki erkeklerinde kadınlara böyle saygılı davranmalarını istiyorum. Biz bunu burada başlangıç yaptık. Şimdi yavaş yavaş bütün köyler bunu yapmayı istiyor ama inşallah yaparsa bende sevinirim. Şimdiye kadar duymadım. Hiçbir köyde şimdiye kadar olmayı böyle bir şey.”
Projeyi başlatırken kadın ve erkeklerin eşit olduğunu köyün erkeklerine anlattığını anımsatan 2 çocuk babası Erikçi, hiçbirinin düşüncesine karşı çıkmayıp harfiyen yerine getirdiklerini söyledi. Lokalde arkadaşlarıyla okey oynayan 2 çocuk annesi Beyhan Çopur da, “Beyler yine her Salı gibi evde. Haşhaş döveni var. Cam sileni var. Tavuğa, cücüğe, mala, melale bakanımız var. Bayram temizliğine de yardım ediyorlar. Fırın yakmamıza, ekmek bırakmamıza yardım ediyorlar. Benim bey çok güzel ekmek bırakır fırına” diye konuştu.
Köye yazları Samsun’dan gelen Selime Sevimli, “Komşularım bu köyü çok merak ediyorlar. Gelmek istiyorlar. Böyle bir köy olduğuna inanmıyorlar gerçekten” derken, köylülerden Gülşen Karaarslan da, lokaldeki kitaplarda evlerine de götürüp okuduklarını anlattı.