Ev sahibi, sözleşme süresi bitmeden kiracısına “Ya yeni yüksek kira bedelini kabul et ya da çık” deme hakkına sahip midir? Kira sözleşmesinde belirlenen kira artış oranı TÜFE’ye veya sözleşmede yer alan diğer koşullara göre yapılır. Ev sahipleri, piyasadaki kira artışlarına dayanarak, kiracılarını keyfi bir şekilde tahliye edemezler.
Kiracıları tahliye etmek için haklı bir nedenleri olması gerekir. Bu nedenlerden en önemlisi, kira ödemesini zamanında yapmayarak temerrüde düşmesi ve bunun sonucunda tahliye davası açılmasıdır. Kiracıya noter yoluyla kira borcunu ödemesi için 30 günlük bir süre verilir. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa, tahliye davası veya icra takibi ile icra mahkemesine tahliye talebinde bulunulabilir.
KİRACININ EVDEN TAHLİYE EDİLMESİ İÇİN BAŞKA HANGİ KOŞULLAR VARDIR?
Kiracının tahliye edilmesi için kira hukukumuzda belli şartlar bulunuyor.
Bu şartlar şöyledir: Kiracı, bir kira dönemi içinde iki kez haklı uyarı almış ve ödeme yapmamışsa. Kiralanan yerde yıkım, onarım veya değişiklik yapılması gerekiyorsa. Kiralanan yerde yasak işler (kumar, fuhuş, uyuşturucu) yapıldığı tespit edilmişse. Kiracı, kira sözleşmesi imzalarken veya sonradan tahliye sözü vermişse.
Mal sahibi, taşınmaza ihtiyacı olduğunu ispatlamışsa. Taşınmaz başka birine satılmış ve yeni sahibi tahliye istemişse. Belirsiz süreli kira sözleşmesi 10 yıl sürmüş ve mal sahibi 3 ay öncesinden tahliye duyurusunda bulunmuşsa.