Gebze-Darıca arasında yapılacak Metro için çalışmalar hızla devam ediyor. Metro hattının yapılacağı alan fizibilite çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi şimdi de iki aşamalı olarak gerçekleştireceği metro ihalesinin ilk ayağı ön yeterlilik ihalesini gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi İhale Salonu’nda gerçekleşen ihaleye Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram ve birçok daire müdürü katıldı. Raylı Sistemler Şube Müdürü Fatih Gürel’in komisyon başkanlığını yaptığı ihale için 40 firma dosya aldı, bunlardan 15 tanesi teklif verdi.
DEV FİRMALAR KIYASIYA YARIŞTI
Kentin dokusunu değiştirip, yepyeni bir vizyon katacak metro ihalesine Türkiye’nin önde gelen firmaları katıldı. 3. Hava Limanı, Osmangazi Köprüsü ve İzmir Otobanı, Ankara-İstanbul YHT Hattı, Dubai Metrosu gibi dev ihaleleri kazanan Gülermak, Nurol, Kolin, Cengiz, Özaltın, Doğuş, Limak gibi dev firmalar kıyasıya kapıştı. Firmalar öncelikle ihaleye girebilmeye yeterli olup, olmadıklarını hazırladıkları evrakları teslim ederek ortaya koydu. Yaklaşık 2 milyar 500 milyon TL’ye mal edilecek metro yapımının ikinci ihalesi Şubat ayının ortasında ya da sonunda yapılacak.
YÜZDE 94’Ü YERİN ALTINDA
Gebze-Darıca arası gerçekleşen Metro Projesi gidiş-dönüş toplam 32 kilometrelik bir hat üzerinde gerçekleşecek. Hatta 12 istasyon yer alacak. Darıca, Gebze ve OSB'ler arasında ulaşım 19 dakikada sağlanacak. Hattın 14,7 kilometresi tünel 900 metresi hemzemin olarak yapılacak, yani projenin yüzde 94’ü yerin altında olacak. Aynı zamanda metro yapımında son teknoloji kullanılacak. Metro, dört otomasyon düzeyinde bulunan tam otomatik sürücüsüz metro olarak Kocaelililere hizmet verecek.
MİLYONLARCA EURO TASARRUF
Gebze metro hattının devreye alınması ile birlikte 2023 yılında 11 milyon araçtan başlayarak her yıl artan oranla 2035 yılında 37 milyon aracı aşan bir karayolu araç değerlerinde azalma sağlanacak. Bu da 2023 yılında 6 milyon Euro ile başlayıp her yıl artarak 2035 yılında 16 milyon Euro’yu aşan tasarrufu beraberinde getirecek. 2035 yılına gelindiğinde toplamda 136 milyon Euro’yu aşan bir tasarruf sağlanmış olacak. Bunun dışında 2 milyon TL’lik karayolu bakım onarım maliyetinde tasarruf gerçekleştirilecek.
DOĞA KİRLENMEYECEK
Gebze metro hattının işletmeye başlamasıyla çevre kirliliğinin giderilmesi için kullanılacak maliyetler aşağıya çekilmiş olacak. 2023 yılında 126 bin Euro ile başlayan, her yıl artarak 2035’de 387 bin Euro’ları bulması öngörülen çevresel maliyetler ortadan kalkacak. Böylelikle 2035 yılına kadar 3,3 milyon Euro’luk çevre kirliliğinin bertaraf maliyeti önlenecek. Depo sahasında yapılacak olan 5000 metrekarelik güneş paneli tarlası ile işletmenin iç ihtiyaç için harcayacağı elektrik giderlerinin ortadan kaldırılması planlanıyor. Araç yıkıma ünitelerinin sularının tekrar tekrar kullanılması ile su tüketimi minimize edilerek gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakma vizyonu oluşturuluyor.