İstanbul’dan sonra vaka sayısında en çok artışın görüldüğü Gebze, Çayrova ve Dilovası’nda faaliyet gösteren OSB’lerin başkanları, üretimin durmaması ve pozitif vakaların belirlenmesi için, üretime devam eden firmalarda Covid- 19 testi yapılmasını istemişti. Bölgede üretimin kesintisiz sürmesi için Sağlık Bakanlığı yeni bir proje başlatıyor.
GTÜ’DE MERKEZ KURULDU
Proje kapsamında pilot bölge olarak seçilen Gebze’de, koronavirüs tespitine yönelik kesin sonuç veren PCR testinin yapılacağı bir merkez kuruldu. Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) kurulan merkezde 27 Nisan Pazartesi gününden itibaren koronavirüs belirtileri olan, olmayan herkese test yapılacak. Yapılacak test sayısının günlük 4 bin olacağı belirtildi. Bu çalışma ile birlikte hem üretime devam edilecek hem de işçilerin sağlığı koruma altına alınacak.
ORAN DÜŞECEK
Fabrikalarda yoğun olan pozitif vakaların önüne geçilmesi noktasında yaygın testin işe yarayacağı düşünülüyor. OSB başkanları, karardan memnuniyet duyduklarını söyleyerek, testlerin yapılmasıyla birlikte bulaşıcılık riskinin yoğun olduğu sanayi bölgelerinde bu oranın düşeceğini belirtti. OSB başkanları, deniz, kara ve hava yolunun ortak noktası olan Gebze’de, İstanbul gibi bir metropolden işçilerin bölgeye gelmesi nedeniyle isabetli bir karar olduğunu, kendileriyle de toplantı yapılarak, istek ve sorunlarını dile getirebilecekleri bir ortam oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
ÜLKEYE ÖRNEK OLACAĞIZ
Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler de, “Bu fırtına dindikten sonra neler yapacağımız çok önemli, bu yüzden şimdiden önlemler almamız gerekiyor. Bundan sonra kendi kaynaklarımızın merkezinde olmamız lazım. Hükümetimiz sürekli ekonomik tedbirler alıyor, bizim de toplum olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor” dedi. Türkiye’nin lokomotifi olan Kocaeli’nin kalbinin Gebze’de attığını söyleyen Çiler, “Bundan sonra ticareti nasıl geliştirebileceğimize cevap arayacağız. Bunu yaparken de yetişmiş elemanlarımızı kaybetmememiz lazım. Bunun için bu merkezin Gebze’de kurulmasını çok önemsiyorum. Bu projeyle birlikte her konuda olduğu gibi ülkeye yine örnek olacağız” diye konuştu.
DİNAMİK OLMASI LAZIM
Virüsle birlikte ticaretin kurallarının değişeceğini, istenilen düzeyde büyüme olmayacağını, yavaşlama meydana geleceğini kaydeden Çiler, şöyle devam etti: “Bu yüzden riskli sektörleri belirleyip sigorta kapsamlarını da genişletmek lazım. Kendi kaynaklarımızı içimizde tüketip, onlara değer katmamız gerekiyor. Sağlıklı olamazsak sağlıklı işler yapamayız. Üretim merkezlerinin dinamik olması lazım. Bu da çalışanların ve işverenlerin sağlığını korumaktan geçer.”