Gebze Organize Sanayi Bölgesi kadının çalışma hayatındaki yerinin tüm yönleriyle, sorunlara çözüm önerilerinin tartıştığı ve aralarında Habertürk Haber Spikeri Didem Arslan Yılmaz, NTV Haber Spikeri Buket Aydın, TRT Haber Spikeri Işıl Açıkkar, ATV Haber Spikeri Nihan Günay’ın katıldığı ve moderatörlüğünü Duygu Canbaş’ın yaptığı bir panel gerçekleştirildi. GOSB Konferans Salonu’nda bugün gerçekleştirilen panel de ayrıca Gebze Ticaret Odası Başkanı Yönetim Kurulu Nail Çiler, GOSB Başkanı Vahit Yıldırım ve GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün’ün de panelistler arasında yer aldı.
KONUŞTUKÇA ARTIYOR
Panele ayrıca Kocaeli Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Cumhuriyet Kadınları Derneği Çayırova Şube Başkanı Emine Özcan, GTÜ’lü hocalar ve öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı. Panelde ilk olarak Duygu Canbaş bir konuşma yaparak panele katılan herkese teşekkür etti. Duygu Canbaş yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin kadın cinayetlerinin yaşandığı günlerden biriydi. Bu anlamda bizlerin de bir şey yapmamız gerektiğini anladık. Bunun en etkili yolunun da kadına şiddeti konuştukça arttığı ileri sürüldü.
SOSYAL BİR ZORUNLULUK OLMALI
Kadına yönelik şiddet konuştukça şiddet madem artıyor o zaman kadınını iş hayatındaki yerini konuşalım ve bu artsın. En çok siyasetçiler konuşur. Ardından en çok spiker arkadaşlarım sever konuşmayı. Bu projede yanımızda olan arkadaşlarımı sahneye davet etmek istiyorum. Bu proje bir sosyal sorumluluk projesi olmasını istiyoruz. Bir sosyal sorumluluktan öte bir sosyal zorunluluk olmalıdır. Kadına yönelik ayrımcılığın iş hayatında da ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Kadının çalışma hayatındaki yerinin artmasını istiyoruz. Bugün ilk adımla Türkiye’nin tamamına ulaşmak istiyoruz.” dedi.
KADIN KADININ KURDU
Duygu Canbaş’ın konuşmasının ardından Habertürk Haber Spikeri Didem Arslan Yılmaz, “Bu proje çok önemli bir proje. Bu projede olmaktan büüyk bir mutluluk duyuyorum. Yarın 10 Kasım Atatürk’ün ölüm yıldönümü bir kez daha şükran ve minnetle anıyorum. Kadının her yerde olması ile birlikte kadının istihdam hayatında artacağına inanıyorum. 18 yaşından beri çalışma hayatının içerisindeyim. İş hayatı içerisinde kaldığından dolayı sadece bir çocuk sahibi oldum. Kadınların kendilerine dönük kadın kadının kurdu oluyor. Hemcinsler kendi aramızda anlaşalım.” dedi.
BU PROJEYİ GÜNDEMDE TUTACAĞIZ
Didem Arslan Yılmaz’dan sonra GOSB Başkanı Vahit Yıldırım konuşarak, “Projeyi bir yıldır konuşuyoruz. Projeyi konuşurken her şeyi doğru zaman ve doğru yerde yapmak lazım. Bu proje bundan sonra ses getirecek. Türkiye’de üretenler olarak kanayan bir yaraya müdahale etmek zorundayız. Siyasetçiler yanlış yapınca kaybedecekleri sadece bir koltuktur. Oysa bizim bir hatamız ise hayatımızı kaybederiz. Bu konu hep konuşulur ve tartışılır. OSB’ler ve ticaret odaları ile birlikte bu işi üstlenebiliriz. Bir sene boyunca bu konuyu gündemde tutmalıyız.
ÇALIŞANIN YÜZDE 30’U KADIN
GOSB olarak 24 bin çalışanımızın yüzde 30 kadın. Bölge müdürlüğünde çalışan kadın oranı ise yüzde 90. kadınlarımızın iyi eğiti görürse çocuklarımızın gelecekte nitelikli insan yetiştirir. Bugün en önemli sorunumuz nitelikli insan kaynağıdır. Yaşamda size bir şey verecek ve alacak insanlarla birlikte olun. Yaşam kadınlarla alakalı OSB’ler 12 ay boyunca bu konuyu gündemde tutacak.” diye konuştu. NTV Haber Spikeri Buket Aydın ise yaptığı konuşmada, “Bilim adamı demekten yerine bilim insanı demekten dilimizde tüy bitti. Her gün bir kadın cinayete kurban giden haber yapan biriyim. Bu projede olmayı çok istedim. Türkiye’de en güzel projelerden biri.
HERKESİN DESTEK VERMESİ GEREKİR
Kadınların istediği tek şey çocuklarının olduğunu bilen duyarlı bir yönetici ve bir kreş. Kreşte ölen okul servislerinde unutulan çocuk haberlerinden bıktık. Bunlardan dolayı kadınlar çalışmak istemiyor. Bana bir kadın tarafından mobing uygulandı. Kadınlar istedikleri çok güzel destek oldukları gibi çok köstek oluyor. Kadınlar en çok kadınlara mobing uyguluyor. İşsizliğin yükseldiği dönemde kadının iş hayatına daha çok girdiği için işsizlik artar ve daha da kötüye gider deniliyor. Bu algıyı bitirmek için buluştuk. Bu projeye herkesin destek vermesi gerekir.
YÜREĞİ BÜYÜK İNSANLAR VAR
Gebze Ticaret Odası Başkanı Yönetim Kurulu Nail Çiler, “Bu salon küçük ama yüreği büyük insanlar burada. 365 oda ve borsa arasına örneği az olan bir odayız. Eğitimde Türkiye birincisiyiz. Sanayinin kalbi olan bir yerde 81 ile bir örnek olsun. Dünya kadınların eli ile değişmektedir. Türk milleti olarak kadınlarımız tarih boyunca hep en ön safta olmuştur. Her şeyimizi cumhuriyete borçluyuz. Bu topraklarda saygı duyulacak nice başarılı kadınlar olmuştur. Kadının iş dünyasına yansıtmak zorunlu hale geldi. Eğitim olmazsa olmazımızdır.
EKONOMİK ÖZGÜRLÜKLE ALAKALI
Erkekler olarak kadınların sorumluluklarını paylaşmak zorundayız. Oda olarak kadın girişimcik eğitimlerine büyük önem veriyoruz.” diye belirtti. Başkan Çiler’den sonra
TRT Haber Spikeri Işıl Açıkkar da proje ile ilgili olarak, “Kadınların bir arada olduğunda ne kadar güçlü olduğumuzu bugün gördüm. Mobinge uzun süre maruz kaldım. Şiddetin eğitim seviyesi bir alakası yok. İnsanın içinden gelen yetiştirmek tarzı ile alakalı bir şey. Kadının kendine gelmesi ekonomik özgürlükle alakalı. Kadının çalıştırırken biraz daha insani ve kontrol mekanizması olması gerekir.” dedi.
YÜZDE 50’Sİ KADIN
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün panelin organize edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “İş dünyasında artık daha çok planlayan organizasyon yapabilen elemanlar aranıyor. Eğitimde birinci olarak ailelere iş düşüyor. Ailede eğitimi veren ise anne. Üniversitemizde kadınların sorumluluk alanı yüzde 50. senatomuzun 6 üyesi kadın. Kadromuzda yüzde 47 kadın. Toplam araştırma görevlilerin yüzde 65 kadın.” diye konuştu.
KADINLAR İSTERSE YAPABİLİRLER
Panelde son olarak ise ATV Haber Spikeri Nihan Günay konuşarak, “Bu projede bulunmak ve katkı sağlamak adına çok mutluyum. Kadın istihdamın önünde en büyük engelin önyargı olduğunu düşünüyorum. Kadınlara şunu söylemek lazım korkmayın. Kadınlar isterse erkeklerde çok daha istedikleri işi yapabilirler.” dedi. Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.