Hologram teknolojisiyle Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) düzenlediği Eğitim Teknolojileri Zirvesi’ne katılan telefonun mucidi Alexander Graham Bell, “Görüyorum ki telefon, benim icat ettiğim telefon olmaktan çıkmış” dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nin (ETZ) ikincisi düzenlendi. Geçtiğimiz yıl Albert Einstein’ın hologramıyla teknoloji dünyasına damga vuran ETZ’de bu yılın sürprizi ise telefonu icat eden Graham Bell’in hologramı oldu. Eğitim ve Teknoloji sektörünün yanı sıra, akademisyenler, öğrenciler ve velileri bir araya getiren zirvede, 19 yabancı konuşmacı, 20 akademisyen ve 11 öğretmenin yanı sıra iş dünyasından da 35 konuşmacı yer alarak, 15 ayrı salonda eş zamanlı sunumlar yaptı.
“Engelsiz Bilişim Paneli” ile engelin fikirde değil bedende olduğu vurgulanırken, tüm dünyayı saran ve en sonunda Türkiye’yi de içine alan “Maker Hareketi”nde, eğitimde kullanılan birçok araç ve öğrencilerin ortaya çıkardığı ürünler sergilendi, katılımcılara kullanma ve deneme imkanı tanındı. Sınıftaki eğitimlerine teknolojiyi de dahil eden kadın eğitmenler, “Eğitimde Fark Yaratan Kadınlar” oturumunda sınıflarını, yöntemlerini ve kullandıkları teknolojileri anlattı.
“Yeni nesil öğrenme paneli” ile yeni nesil öğrenme hakkında yol gösterildi. Işıl Berkan ve Işıl Boy’un sunumları ile renklenen panelde, Person Türkiye’nin öğretmen eğitimi için hazırladığı program eğitimcilerle tanıştı, eğitimin en önemli unsurunun öğretmen olduğunun altı çizildi. Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal sunumunda; yeni eğitim teknolojilerinin hayatımızı nasıl değiştirdiğini, kişiselleştirilmiş ve kendi hızında öğrenimi nasıl mümkün kıldığını ve Khan Academy’nin eğitimde dijital dönüşüme olan etkilerini anlattı.
Moderatörlüğünü YTÜ Basın Danışmanı ve Sosyal Medya Savaşları kitabının yazarı Ümit Sanlav’ın yaptığı Sosyal Medya oturumunda; iletişimci-komedyen Ceyhun Yılmaz, toplumsal olaylarda sosyal medyaya yüklenildiğini belirtirken, “1955 yılında gerçekleşen 6-7 Eylül provokasyonuyla insanlar sokağa döküldüğünde Sosyal Medya yoktu. Atatürk’ün evi bombalandığı haberleri
Program yapımcısı ve sunucu Müge Arda, sosyal medyada algı oluşturulmasına değinirken, Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan da “Eğitimde kullanılabilecek sosyal medya uygulamalarını” tanıttı. Sosyal Medya Savaşları Kitabının Yazarı Ümit Sanlav sosyal medyayı tanıtırken Sosyal Medya kavramının; insanın değil, sanal ortamdaki bilgisayar teknolojisinin sosyalleşmesi anlamına geldiğine değindi.
CNN Türk Eğitim ve Başarı programı yapımcı ve sunucusu Ece Karaboncuk’un moderatörlüğünü yaptığı “Kurumsal Dünyada Eğitim Teknolojileri" panelinde de “Klasik öğrenme ve öğretme modellerinin tartışıldığı günümüzde, teknolojiyi paydaşı haline getiren eğitim modelleri üzerine çalışılması gerektiği” konuşuldu.
“BIRAK FOTOĞRAFIMI ÇEKMEYİ DE BENİ DİNLE”
10 Ocak günü yardımcısı Watson ile ilk telefon konuşmasını yapan Bell, bundan tam 139 sene sonra Hologramla katıldığı ETZ’de, telefonu icat etme sürecini anlattı. Bell’in “Bırakın elinizdeki şu telefonları, sana söylüyorum sana. Bırak fotoğrafımı çekmeyi de beni dinle” diyerek bazı katılımcıları uyarması salonda kahkaha seslerine neden oldu.
Telefonun icadıyla bugünkü iletişimin temelinin atıldığını söyleyen Graham Bell, akıllı telefon uygulamalarının kendi icadının çok daha ötesinde olduğunu belirtti.
Graham Bell, konuşmasının sonunda Eğitim Teknolojileri Zirvesi Koordinatörü, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanı Işıl Boy ile selfie çektirerek sosyal medyadan paylaştı.