Toplantı öncesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkileri tarafından üyelere ‘Kocaeli’de Sanayi Yapısının Teknolojik Dönüşümü ve İthalatın Azaltılması için Politika Çalışması’ projesi konusunda bilgiler verdi.
GTO Başkanı Nail Çiler proje tanıtım toplantısı sonrası da bir konuşma yaptı. Konuşmasına tüm öğretmenlerin öğretmenler günü kutlayarak başlayan GTO Başkanı Nail Çiler, zamanın ekonomiye odaklanma zamanı olduğunu belirterek şunları söyledi“ Tüm siyasi partilerden beklentimiz, milletimizin umudunu ve moralini güçlendirecek adımların acilen atılmasıdır. Kalkınmanın ve zenginleşmenin yolu özel sektörden geçer. Hepimiz bir bütünün parçalarıyız, bunu unutmayalım. Özellikle altını çizmek istediğim bir konu var. Bildiğiniz üzere hükümetin seçim vaatlerinden biri çalışan ve işverenleri yakından ilgilendiren asgari ücret tutarının 1300 TL’ ye yükseltilmesi idi.
ARALIK AYINDA BAŞLIYOR
5 milyon çalışanın asgari ücretli göründüğü ülkemizde, asgari ücretin belirlenme süreci Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Aralık ayında toplanmasıyla başlıyor. İşçi, işveren ve Çalışma Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı, Hazine ve TÜİK temsilcilerinden oluşuyor. Ancak asgari ücretin belirlenmesinde hükümetin tavrı belirleyici oluyor. Komisyon, 1 Ocak ve 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere 6'şar aylık dönemler halinde asgari ücreti yıllık olarak belirliyor. Asgari ücret artışı sadece 5 milyon çalışanı ilgilendirmiyor. Diğer çalışanların maaş artışlarında da önemli bir gösterge kabul ediliyor.
‘ÇALIŞANLAR ZOR DURUMDA KALMASIN’
Burada en önemli noktam mevcut maliyete ek maliyet yükleyerek asgari ücreti arttırması durumunda işverenleri, asgari ücret artmaması durumunda da çalışanları zor duruma sokmayacak şekilde düzenlemenin yapılmasıdır. Asgari ücretin arttırılması sigorta primlerini bir miktar düşürüp aradaki farkı işçiye ödemekten geçer. Asgari ücreti 1300 TL yapıp aradaki tüm farkın işverene yansıtılması sonucunda yüksek maliyetler kayıt dışı istihdamı arttıracak bu durum da ülke ekonomisini zarara uğratacaktır. Maliyetin tamamını olmasa da devlet muhakkak, elini taşın altına koyup ek maliyeti işverenle paylaşmalıdır”.