Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Türkiye ve dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının yer alacağı Bilişim Vadisi'nde çalışacak 100 bin nitelikli personelin yetiştirilmesi konusunda önemli bir görev üstlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde kurulmasına karar verilen ve mayıs ayında temeli atılan Bilişim Vadisi'nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Türkiye'nin geleceğine yön verecek projeler arasında gösterilen vadide tam olarak faaliyete geçtiğinde, 100 bin kişiye istihdam sağlayacak. İhtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirilmesi konusunda GTÜ, en büyük rolü oynayacak. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR, Kocaeli Üniversitesi ve GTÜ işbirliğiyle gerçekleştirilecek "Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Projesi" kapsamında 200 gence eğitim verilecek.
İŞKUR'a yapılan başvurular sonucunca programa kabul edilen gençlerin yarısı GTÜ tarafından hazırlanan eğitim programına katılacak ve başarılı olanlar Bilişim Vadisi'nde istihdam edilecek.
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GTÜ'nün 504 akademik personel ve 5 bin 940 öğrencisiyle gelişmekte olan bir yüksek öğretim kurumu olduğunu kaydetti.
Üniversitenin yeniden yapılanması kapsamında mevcut mühendislik, temel bilimler, mimarlık ve işletme fakültelerine 7 yeni enstitü ilave edildiğini vurgulayan Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilişim Vadisi'nde daha etkin rol alabilmek için Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nü kurduk ve bilgisayar bölümünü de daha aktif hale getirmek için çalışmalara başladık. Fen Bilimleri Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde düzenlemeye giderek yüksek lisanstan mezun olacak öğrencilerimiz için de tezleri ile ilgili bir bildiri ya da makale yayımlama şartı getirdik. Böylelikle Üniversitemizin gelecek vizyonunda daha kaliteli akademik çalışmaların ortaya çıkması noktasında bir adım atmış olduk."
"Bilişim Vadisi 100 bin kişiye istihdam sağlayacak"
Görgün, Muallimköy Yerleşkesi'ne inşa edilen Bilişim Vadisi'ne yüzde 27 oranında ortak olduklarını belirterek, büyük bir heyecanla projenin tamamlanmasını ve hayata geçmesini beklediklerini bildirdi.
Üç milyon metrekarelik bir alana yayılacak vadide, bilginin ürüne dönüşeceğini anlatan Görgün, "Akademisyenler, girişimciler ile sanayiciler tek çatı altında toplanacak. Kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri ile güçlü bir sinerji oluşacak. Buradaki beş bin Ar-Ge firması ile rekabet gücümüz artacak, bu konuda dünyada hatırı sayılır bir noktaya geleceğiz" dedi.
Görgün, Bilişim Vadisi tamamlandığında 100 bin kişiye istihdam sağlayacağını vurgulayarak, "Bu süreçte üniversitemiz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kocaeli Üniversitesi ve İŞKUR ile imzaladığı Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Projesi Protokolü kapsamında Bilişim Vadisi'ne nitelikli çalışan yetiştirme konusunda en önemli rolü oynayacak. Bu projeyle ülkemizdeki herhangi bir lisans bölümünden mezun olan birini bilişim sektörüne kazandıracağız. Uygulama odaklı bir eğitim programı hazırladık. Önümüzdeki günlerde başvuruları alacağız" ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında ilk etapta 100 kişiye eğitim vereceklerini belirten Görgün, programa katılacak gençlere cep harçlığı verileceğini ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz ulaşım kolaylığı sağlanacağını kaydetti.