Türkiye’de, bilgisayar mühendisliği alanında kariyer yapanlar arasında kız öğrencilerin oranının yetersiz olması nedeniyle üniversite ve sektörde faaliyet gösteren firma yetkilileri harekete geçti. Türkiye’nin en başarılı Bilgisayar Mühendislerini mezun eden Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)’nden akademisyenler, finans ve bankacılık sektörüne yönelik geliştirdiği yenilikçi çözümlerle Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri arasında yerini alan ‘Intertech’ten ve strateji, danışmanlık, dijital, teknoloji ile operasyon alanında profesyonel hizmetler sunan ‘Accenture EndustriX.0 Türkiye’den yöneticiler, kız öğrencilere Bilgisayar Mühendisliği bölümü hakkında bilgi verdiler.
“ERKEK İŞİ” ALGISI DEĞİŞMELİ
İstanbul ve Kocaeli’de çeşitli liselerde öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, program kapsamında İstanbul Teknopark’ta bulunan Intertech Ar-Ge merkezinde ağırlandı. Seminer Salonunda, öncelikle Intertech Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dilek Duman genel bir tanıtım konuşması yaptı. Firma olarak elde ettikleri başarıların ve kazanılan ödüllerin arka planında disiplinli ve ayrıntıya önem veren kadın mühendislerin büyük katkısı olduğunun altını çizen Duman, kadınların iyi mühendis olamayacağı yönündeki haksız tutumu değiştirmek istediklerini vurguladı. Ayrıca, şirkete eleman alımlarında kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yaparak, sektörde çalışan kadın sayısını artırmak istediklerini de sözlerine ekledi.
SADECE MEZUN OLMAK YETMEZ
Etkinlik açılış konuşmasının ardından, GTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül, sunumunda bölüm hakkında genel bir tanıtım yaptı. Bölümün çalışma, araştırma ve uzmanlaşma alanları hakkında bilgi verdi. Akgül, Amerika İş Kurumu tarafından yapılan araştırmalar neticesinde, ‘Geleceğin En Önemli ve Kazançlı Meslekleri’ sıralamasında Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliğinin ilk sırada yer aldığına vurgu yaptı. Ayrıca, kariyer planlamasını doğru yaparak, kararlı ve istekli bir şekilde ilgi duyduğu alana yönelen her öğrencinin başarılı olacağını hatırlatarak, bu başarının mühendislik bölümleri için de geçerli olduğunu ifade etti. Öğrencilere, mezuniyet sonunda aldıkları diplomanın tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Öğrencilerin her alanda gelişimi takip etmelerini tavsiye ederek, mesleklerinin öngördüğü uzmanlığın ilerisinde adımlar atmasının önemine değindi.
KADINLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARI KONUŞULDU
Accenture Türkiye Ülke Lideri Nesrin Keçik, yaptığı konuşmada bilişim dünyasında kadın çalışanların yeri ve önemine değinerek, firmalarında çalışan kadınların, çalışma koşulları hakkında bilgi verdi. Bilim ve teknoloji alanında kadınların söz sahibi olmasıyla, ülkemizde iyi yetişmiş araştırmacıların ve mühendislerin sayısının artacağını ifade ederek, tıpkı Intertech gibi kendilerinin de işe alım sürecinde kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını sözlerine ekledi.
ÖĞRENCİLERE TECRÜBELERİNİ AKTARDILAR
GTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Gözüpek, Intertech Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Büyükkaya, Bölüm Müdürü Berrak Yenal, Accenture Yazılım Mühendisi Kezban Bayır, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, kadınların da bu alanda yoğunlaşması gerektiğini belirterek, tecrübelerini aktardılar.