Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ev sahipliğinde Türkiye’de ilk defa TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması önceki gün itibariyle deneme uçuşları ile başladı. 10-16 Ekim 2016 tarihleri arasında yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik olarak İHA’ların geliştirilebileceğini ortaya koymak amacıyla düzenlenen yarışmaya 100’e yakın ekip ve yaklaşık 800 kişi katılıyor.
'KENDİ TASARLADIĞIMIZ BİR İHA İLE YARIŞMAYA KATILIYORUZ'
Yarışma için GTÜ’ye gelen Erciyes Üniversitesi ‘Erciyes Aviation’ takımı ekip lideri Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Konar, "Ekibimle beraber TÜBİTAK UAV yarışmasına katılmak için geldik. Kendi tasarladığımız bir ürünümüzdür bu ürünümüz. Tamamen gövde tasarımlarımız bize ait. Analizler yaptık gövde tasarımı için. Karbon kollardan İHA’mızın kollarını ve motor yataklarımızı oluşturduk. Kendi dizayn ettiğimiz bir ürünle yarışmaya katılmaktayız. Yarışma gereğince İHA’mız havada belirli noktalardan geçecek. Bu noktalar içinde biz uçuş esnasında kameralar kullanıyoruz. İçerisinde GPS sistemi olan tam donanımlı bir İHA ile yarışmaya katılmaktayız" dedi. Dizayn ettikleri insansız hava aracı hakkında bilgiler veren Konar, "İHA’nın üretimi esnasında biz 3D printer kullandık. Gövdesi 3D printerdan. Karbon çubuklar ve karbon çubuklarda bulunan motor yataklarının üretiminde 3D printer kullandık. Yarışmayı kazanırsak, kazandığımız ödül ile daha çok ekipman alıp okulumuzun imkanlarını daha çok geliştirmek için kullanacağız" şeklinde konuştu.
'BULUNDUĞUMUZ BÖLGEDE BOL MİKTARDA HAVACILIK İLE İLGİLİ FİRMA ÇALIŞIYOR'
İnsansız Hava Araçları Yarışması için neden bu bölgenin seçildiği hakkında bilgiler veren Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İlyas Kandemir ise, "Bulunduğumuz bölgede bol miktarda havacılık ile ilgili firma çalışıyor. Bunlar hem teknik kısmında hem işletme kısmında çalışan firmalar var. Yakınımızda havaalanı var. Gebze Teknik Üniversitesi bu nedenle seçildi. Bizim burada yapmak istediğimiz uluslararası bir yarışma gerçekleştirme ve insansız hava araçları üzerinden havacılık alanında bilgilendirme ve algı artırımı sağlamak. Bizim üniversite öğrencilerini hedef alma amacımızda bilhassa farklı branşlar ve bilhassa havacılık üzerine çalışan üniversite öğrencilerinin daha fazla tecrübe elde etmelerini sağlamak" ifadelerini kullandı.
İKİ KATEGORİDE DEĞERLENDİRME YAPILACAK
Düzenlenecek olan yarışmanın konsepti hakkında açıklamalarda bulunan Kandemir, "İHA’lar iki tane görevi gerçekleştirmek zorunda. Bu görevlerden bir tanesi gözetleme görevi, diğeri ise yardım malzemesi bırakma görevi. Bir pist gerçekleştirildi. Bu alan geniş bir alan. Geniş bir alan içerisindeki pistten kalkan sabit veya döner kanatlı hava araçları dört tane kapı üzerinde tariflenmiş olan görevi gerçekleştirerek tekrar geri döndüklerinde puanlandırma gerçekleştirilmiş olacak. Puana göre de sabit kanat ve döner kanat olmak üzere iki kategoride değerlendirme yapılacak" dedi.
PARKUR, 20 KAMERA İLE KONTROL EDİLİYOR
İHA’ların yarışacağı parkur hakkında bilgiler veren Kandemir, "Bu yarışma için dört tane kapıdan oluşan bir parkur tasarlandı. Parkurun bir tampon bölgesi ve bir de uçuş yasak bölgesi var. Parkurun içinde bu kapılardan geçişi ve atılan hedeflerin isabet edip etmediğini anlamak için kamera sistemi kuruldu. Yüksek çözünürlüklü yüksek hızlı 20 tane kamera ile parkur her yerden kontrol ediliyor. Gerçek zamanlı olarak bu kontrol edilerek başarılı bir şekilde parkurun tamamlanıp tamamlanmadığı her insansız hava aracı için test ediliyor" diye konuştu. TÜBİTAK tarafından GTÜ’nün ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması deneme uçuşlarının ardından 12-15 Ekim tarihlerinde yapılacak olup, 16 Ekim tarihinde yarışmanın ödül töreni düzenlenecek.