SAK, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat (Green Deal), dijitalleşme ve bölgesel iş birlikleri hakkındaki araştırma ve deneyimlerini sanayicilerle paylaştı.
Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gerçekleştirdiği toplantılarla ekonomi, politika, hibe, teşvik, ulusal ve uluslararası gündemde yaşanan son gelişmeleri sanayicileriyle buluşturuyor. Uzman konukların sunum ve anlatımlarıyla birçok konu hakkında bilgi sahibi olan sanayicilerin, imalat ve ihracat süreçlerine katkı sunulurken bir dizi iş birliğinin kurulmasına önayak olunuyor.
İMES Dilovası OSB Bölge Müdürlüğü tarafından son olarak “Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat ( Green Deal) Dijitalleşme ve Bölgesel İş Birlikleri” konulu çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi. Ekonomist Prof. Dr. Güven SAK’ın katılım sağladığı toplantıya İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet TOKKAN başkanlık etti.
Toplantıya İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet TOKKAN, İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Kerim ÇOLAKOĞLU, Yönetim Kurulu Üyesi Enver KAYA, Müteşebbis Heyet Üyesi Ahmet SÖZER, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı yetkilileri ve sanayicilerimiz katılım gösterdi.
“AMACIMIZ İHRACATIN VE ULUSLARARASI FAALİYETLERİMİZİN DEVAMLILIĞI”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet TOKKAN “İMES Dilovası OSB olarak düzenlemiş olduğumuz ‘Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat, Dijitalleşme ve Bölgesel İş Birlikleri’ konulu çevrimiçi toplantımıza hoş geldiniz.
Bugün aramızda çok değerli konumuz Güven SAK Bey bulunmaktadır. Kendisi bizlere Avrupa Yeşil Mutabakatından, Türkiye ve Dünyadaki dijitalleşme çalışmalarından ve aynı zamanda bölgesel iş birliği faaliyetlerinden bahsedecektir.
Güven Hocamız, iktisat ve maliye alanlarında akademik çalışmaları bulunan, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda da önemli proje ve araştırmalar gerçekleştirmiş, değerli duayenimizdir. Aynı zamanda kendileri şu an Dünya Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.
Değerli Sanayicilerimiz, İMES Dilovası OSB olarak ihracatımızın ve uluslararası alanda faaliyetlerimizin devam etmesi üzerine çalışmalar yapmaktayız. Bu doğrultuda alanında uzman ve deneyimli konuşmacılarımızı sizler ile buluşturuyoruz. Bizleri kırmayıp, engin bilgi ve tecrübelerini paylaşacak olan Güven Bey başta olmak üzere, programımıza katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.
“ KARBON AYAK İZİNİN BÜYÜKLÜĞÜ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURULMALI”
Açılış konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Güven SAK “Karbon ayak izinin büyüklüğü konusunda farkındalık oluşturması gerekiyor. Yeşil Mutabakat dönüşüm sürecinin sadece ticaret ile ilgisi yok. Bazı enerji kaynaklarından vazgeçtiğimizde bazı bölgeler ve ülkeler daha fazla etkilenecek. Örneğin, OPEC üyesi ülkelerin kişi başına milli geliri %75 azalacaktır. Bunların hepsi bizim bölgemizde yer alan ülkeler.” Dedi.
“KAMUNUN GENEL ÇERÇEVEYİ OLUŞTURUP BİR YOL HARİTASI ÇIKARMASI GEREKİYOR”
Prof. Dr. SAK, mutabakatla ilgili açıklamalarına şu şekilde devam etti “Yanı başımızda şekillenmekte olan Yeşil Mutabakatın anayasasını Paris İklim Anlaşması oluşturuyor. Bu antlaşmanın içerisinde yer alarak tartışmanın içinde olmalıyız. Bizim kendi niyet beyanımızı teknolojik değişkenleriyle göze alıp yeniden düşünmemiz gerekiyor. Hangi sektörlere odaklanacağız, hangi sektörlerde dönüşümü hedefleyeceğiz, onu belirlememiz gerekiyor. Bunu belirlersek yol haritasını önümüze koyabiliriz. Elbette bu noktada özel sektörden önce kamunun genel çerçeveyi oluşturup bir yol haritası çıkarması gerekiyor. Bir yatırım sürecine girileceği için yeşil dijital dönüşümle ilgili ekonomik istikrarın ve daha iyi eğitilmiş iş gücü potansiyelinin oluşturulması gerekiyor. Türkiye, büyük bir hızla insanımıza nasıl yatırım yapacağına da karar vermeli. Dedi.
“KOBİLERİN DESTEKLENMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”
Prof. Dr. Güven SAK Yeşil Mutabakat konusunda Kobilerin önemine dikkat çekti:
“ Kobilerin durumu yeşil ve dijital dönüşüme intibak konusunda büyük firmalara göre daha önemli. Kobilerin nasıl güçlendirilebileceği, kaynakların kamudan dağıtımı konusunda, OSB yönetimlerini aktif bir ara yüz olarak hiç kullanmadık. Destekleri fabrikalara tek tek vermek yerine OSB’lerin bu kamu desteklerini nasıl aktif bir şekilde kullanabileceklerini, bunu nasıl organize edebileceklerini düşünmemiz lazım.” Dedi.
“OSBLER, SANAYİCİ VE DEVLET ARASINDA KATALİZÖR OLMALI”
SAK’ın ardından konuşan İMES Dilovası OSB Bölge Müdürü Onur KESİCİ “OSB’lerin bu tip süreçlerde katalizör görevi görmesi gerekiyor. Devletle sanayici arasında veri akışının sağlanması gerekiyor. Doğru verilerin sanayicilerden alınarak kamuya aktarılması önemli. Bizler bu verinin doğru ve düzenli bir şekilde aktarılması için birçok projeyi hayata geçirdik. Dijitalleşme ve ihracatın arttırılması ve nitelikli iş gücünün oluşturulması ile ilgili önemli çıktıların alındığı bölgemizde, Yeşil Mutabakat süreci için de gereken iş birliği ve çalışmaları yapmaya hazırız.” Dedi.
“FİRMALARIMIZ HIZLI BİR ŞEKİLDE ADAPTE OLABİLİR”
İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanvekili Kerim ÇOLAKOĞLU ise “ Yeşil Mutabakat ile ilgili yol haritası belli olduğunda sanayicimizin bunu en hızlı bir şekilde başarabileceğine inanıyorum. Bu konuda hem bizim firmalarımız hem de Türkiye’deki sanayicilerimiz hızlı bir adaptasyon sürecine girecektir. Güven Hocamızın da tespitleri doğrultusunda demeliyim ki yakın gelecekte petrol birliği ülkeler bizim pazarımız olabilir.” Dedi.
Toplantı, soru görüş ve önerilerinin ardından son bulurken İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet TOKKAN konuk ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.