"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?"
Hz. Muhammed S.A.V
Dünyada müslümanım diyen, İslam’a tabi olduğunu kabul eden her mümin şunu kendine sormalı! Neden 50 İslam ülkesi olmasına rağmen son yüzyılda 102 büyük bilim buluşu ve icadın biri dahi bu İslam ülkelerinin birinden çıkmıyor? Bilişim ve katma değerli endüstri alanında neden yokuz? Hiçbir İslam ülkesi otomobili bırakın bir motoru dahi batı desteği olmadan üretemiyor.
Kuran-ı Kerim çağlara aydınlık olarak gelmesine, ilk emir “İkra” (oku) olmasına, efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in ilim Çin’de olsa gidip alınız öğüdüne rağmen hala cihad adı altında bırakın Hristiyan,Yahudi’nin bizi bölmesini mezhep ayrılıkları,çıkar amaçlı tarikatlar yoluyla Müslümanlar birbirini boğazlar durumda!
İslam'ın Altın Çağı ya da İslam Rönesansı olarak adlandırılan 8. yüzyıldan 13. yüzyıla hatta 14. ve 15. yüzyıllara kadar uzanan İslâm dünyasının yükselişini ifade eden dönem esnasında Müslüman biliminsanları, mühendisler, bilginler, tüccarlar; sanata, tarıma, ekonomiye, sanayiye, hukuka, edebiyata, gemiciliğe, felsefeye ve tabii ki bilim ve teknolojiye büyük katkı vermiştir. İslam dini içinden çıkan alimler yüzyıllar boyu, Astroloji, Fizik, Kimya, Tıp, Mimari,Sanat ilmindeki buluşlarıyla bugüne kadar uzanan bilim kollarının bir çoğunun temelini oluşturan buluşlara imza atmışlarıdır. Dünyada ilk kanat sistemini icad eden Hazerfen Ahmet Çelebi,Tıp, Psikoloji, Farmakoloji, Jeoloji, Fizik, Astronomi, Kimya ve Felsefe alanında bir deha ve bilim adamı İbn-i Sina, aynı zamanda "Avicenna" adıyla ve "El- Kanun" (Canon) kitabıyla tıbba yapmış olduğu büyük katkıdan dolayı tüm dünyaca "Modern Tıbbın Babası" olarak tanınır. Türk - Osmanlı denizcisi olan Piri Reis, tarihte ilk kez "Dünya Haritası"nı çizen coğrafyacı ve haritacı olarak tanınır. Piri Reis yapmış olduğu seferlerdeki gözlemlerinden ve deneyimlerinden yola çıkarak tarihteki "İlk Dünya Haritası"nı çizmiştir. Bu harita, Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika'nın batısı ile Amerika'nın doğu kıyılarını gösteren ve elimizde sadece haritanın 3'te 1'inin bulunduğu kısımdır. İslam dininde 19. Yüzyılın Sonlarından itibaren cahilleşme ve dinde yozlaşma hız kazanmış kötü niyetli din adamları ve politikacılar yüzünden Allah’ın hak dini İslam yolundan saptırılmış vahabi anlayış, cehaletin geliştirilmesi sayesinde Müslümanlar dünyada bilim ve ilimde en geri bırakılmış, giderek fakirleşen sömürülen bir hal almışlardır. Dişimi fırçalasam orucum bozulurmu? sorusuna kadar indirgenen bir topluluğun bilim üretmesi beklenemeyeceği gibi,ibadetlerininde Allah katına ulaşması çok mümkün gözükmemektedir. Dolayısıyla yüksek eğitim ve aydın düşünce olmadıkça bilim, bilim gelişmedikçe de ekonomik kalkınma mümkün değildir.
Bu gezegen üzerinde gelmiş geçmiş uygarlıklar arasında, bilimin İslâm ülkelerinde en zayıfolduğu konusunda günümüzde her hangi bir kuşku yoktur. İçinde bulunduğumuz çağda, bir toplumun onurlu bir şekilde ayakta durması, doğrudan doğruya onun bilim ve teknolojidekigücüne dayandığına göre, bu zayıflığın tehlikeleri ne kadar vurgulansa azdır.
İslam dünyası kalkınabilmek ve ileri bir toplum olmak için gençleri bilim ve ilimde en ileride olmalıdır. İslamın ve Müslümanların dünyada söz sahibi olabilmesi için bizim dürüst, hırsızlık yapmayan, kul hakkına riayet eden ümmeti önemseyen, ayrıştırmayan, liyakatla yöneten, derdiyle dertlenen politikacılara, bilim insanlarına ve ilim ve bilimde en ileri ecdadı Fatih Sultan Mehmet Han’dan Mimar Sinan’a Farabi, İbn-i Sina‘dan Mustafa Kemal Atatürk’e layık cebinde chip ile dolaşan gençliğe ihtiyacımız var!
Cihad artık çiple yapılıyor! Cebinde çiple dolaşmayan, bilimde en ileride olmayan, okumayan dünyayı güzelleştirmeyen bir ümmetten Allah C.C sizce razı olurmu?