Gaziantep’te berberlik yapan Erol Atlı, tıraş olmak için müşterilerin kan gruplarını ve telefon numaralarını defterine kaydediyor.
Gaziler Caddesi’nde uzun yıllardan beri berberlik yapmakta olan Erol Atlı, bir gün bir müşterisinin kana ihtiyacı olan bir hastası olduğunu ve arkadaşlarına kan gruplarını sorarak kan temin ettiklerini söyledi. İlerleyen zamanlarda bu olayların her zaman yaşanabileceğini ve bu konuda bir şeyler yapma ihtiyacı hissettiğini aktaran Atlı, müşterilerinden gönüllü kan vermek isteyenlerin isimlerini, kan gruplarını ve telefonlarını bir defterde kaydetmeye başladığını belirtti. Bu şekilde tuttuğu isimlerin 500 kişiye ulaştığını ve büyük bir ağ oluşturduğunu ifade eden Atlı, birisine kan lazım olduğunda rehberinde bulunan bu isimlere ulaşarak birçok insana yardım ettiklerini kaydetti.
Kendi kan bankasını oluşturan Atlı, kan vermek isteyen gönüllü müşterilerine durumun ehemmiyetini anlattığını ve onların da ‘herkesin kana ihtiyacı olabilir’ düşüncesi ile gözünü bile kırpmadan kan gruplarını verdiklerini, kana ihtiyacı olan birisi olduğunda hemen yardıma koştuklarını söyledi.
31 yıldır berberlik yaptığını ve bu fikrin nasıl aklına geldiğini aktaran Atlı, şu şekilde konuştu: “Gaziantepliyim. 31 senedir çıraklıktan buyan aynı yerde ahilik geleneğini sürdürüyoruz. Ustamızdan bize bizlerde bu mesleği bizden sonrakilere öğretiriz. Sosyal içerikli bir mesleğimiz var. İnsanları sevmek insanlara saygı göstermek sorumluluk alarak bu işi daha güzel yerlere getirmeyi düşünerek çalışıyoruz. Bir gün arkadaşları tıraş ediyordum. Tıraş ettiğimde hastası olan bir arkadaş içeri girdi ve ‘hastamız için kan bağışı yapmak ister misiniz’ diye bize sordu. Tıraş olan arkadaşlar da yardımcı oldular. Bizimde aklımıza o zaman geldi böyle sistem kurmak. Baktık iyi ve güzel bir durum bunu devam ettirmek için gelen müşterilerimizin adını, adresini, telefonunu, hangi kan grubun da olduğunu öğrenerek not almaya başladık” dedi.
10 SENEDE 500 KİŞİNİN KAN GRUBUNU NOT TUTTU
Çok güzel bir sosyal sorumluluk projesinin altına imzasını atan Erol Atlı, 10 senede gönüllü kan vermek isteyen müşterilerinin 500’e ulaştığını belirtti. Atlı, “Yaklaşık 10 seneden bu yana şu anda 500 kişinin ismi not tuttuğumuz defterde yazıyor. Bu defterde ismi, numarası ve kan grubu yazan arkadaşlarımızın numarasını acil kan lazım olan arkadaşlarımıza veriyoruz. Bu deftere duyarlı ve gönüllü kişilerin isimlerini yazıyoruz. Bu kan bir gün bize de herkese lazım olabilir bizlerde elimizden geldiği kadar kan lazım olan arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
"HERKESİN BİR GÜN KANA İHTİYACI OLABİLİR"
Bir müşterisinin kan grubunu öğrenmek istediğini ve gönüllü kan bağışçısı olabilir misin? diye sorduğunda ‘Ne yapacağım. İşim olmaz’ dediğini ve daha sonradan bir yakınının kalp ameliyatı olduğunu ve kana ihtiyacı olup yine kendisinden yardım istediğini hatırlatan Atlı, “Bir gün bir müşterime ‘sizin de isminizi yazayım’ dedim. O müşterim ‘ne yapacağım bizim işimiz olmaz’ dedi. Ama aradan 3 gün geçtikten sonra dayısı kalp ameliyatı olacakmış kan lazımmış bu müşterim geldi yanıma ‘bize kan lazım’ dedi. Bizde tabi yardımcı olduk kendisi de ismini bizim deftere gönüllü olarak yazdırdı. Tabi biz bu duruma sevinmedik. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin. İnsanız her an her şey bize lazım olabilir. Özellikle de kan. Kanın değeri hiçbir şeyle ölçülmez. Düzenli kan vermemiz gerekiyor. Gönüllü insanlara yardımcı olacağız. En azından bu sesimizi başka meslekler duyar ve onlarda böyle duyarlı davranırlar. Benim amacım insanların bir birine faydalı olabilmesidir. Bazen soruyorlar menfaat, çıkar var mı? Kesinlikle insanın kalbi varsa maneviyatı varsa, insanlığı varsa bu gönül işidir” ifadelerini kullandı.
"ÇEVRE İLLERDEN VE YURT DIŞINDAN BİLE BİZİ ARAYANLAR OLUYOR"
Allah rızasından başka bir çıkar gütmediği bu sosyal duyarlılık projesinde kana ihtiyacı olan birçok kişinin il dışından, yurt dışından dahi kendisine ulaştığını ve yardımcı olduklarını söyleyen Atlı, şunları söyledi: “Bu güne kadar birçok hastaya yardımcı olduk. Çevre illerden, yurt dışından gelen hastalar var. Tanıyıp tanımadığım herkese yardımcı oluyoruz elimizden geldiği kadar. Yardımcı olduğumuz hastalar bile iyileştikten sonra bize gelip kendilerini kayıt ettiriyorlar. Zoraki bir durum değil gönül işidir bu. Burada ismi yazılı arkadaşlar radyo, televizyondan kan lazım haberlerini gördüklerinde bile gidip kan bağışında bulunuyor” şeklinde konuştu.