Sözleşme süreleri dolan ev sahipleri, kiralarını artırmak için kira tespit davalarına başvurabilecek. Uzmanlar, 2025 ve 2026 yıllarında bu davalarda önemli bir artış olacağını öngörüyor.
KİRACI-EV SAHİBİ İLİŞKİLERİNDE ÇIKMAZ
Son dönemde hızla artan kiralar, ev sahibi-kiracı ilişkilerini çıkmaza soktu. Uygulanan %25 zam sınırı, çözüm yerine anlaşmazlıkları derinleştirdi. Birçok ev sahibi, bu sınırı yetersiz bulup kira tespit davalarına yönelmeye başladı. Ancak, 2020 ve öncesinde sözleşme yapan ev sahiplerinin 5 yıllık süresi dolduğu için, artık dava açma hakları doğdu.
UZMAN GÖRÜŞLERİ: NEFES ALMA FIRSATI
Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Ali Güvenç Kiraz, zam sınırının kalkmasıyla birlikte TÜFE’nin 12 aylık ortalaması üzerinden bir artış dönemi yaşanacağını belirtti. Kiraz, bu durumun, özellikle iki yıl boyunca %25 kuralına maruz kalan mülk sahipleri için bir nefes alma fırsatı sunduğunu ifade etti. Ancak, oluşan gelir kayıpları nedeniyle mülk sahiplerinin asıl beklentisinin kira tespit davalarına yönelmek olduğunu da ekledi.
ARABULUCULUK SÜRECİ VE DAVALARIN SEYRİNE DİKKAT!
Kira tespit davaları öncesinde arabuluculuk sürecinin zorunlu olduğunu hatırlatan Kiraz, büyük şehirlerde uzlaşmanın zorluğuna dikkat çekti. "İstanbul’da 10 bin lira kira ödeyen bir kiracının bölge rayici 60-70 bin liraya ulaştığında arabulucunun orta yolu bulması kolay değil. Bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde uzlaşma oranları %25-30 seviyelerinde kalıyor," dedi.
DAVANIN SÜRECİ
Ev sahipleri, kiracının 5 yılı doldurmasının ardından önce arabulucuya başvuruyor. Taraflar uzlaşamazsa dava süreci başlıyor. Bilirkişi, bölge rayiç kiralarını inceleyerek yerinde keşif yapıyor. Mahkeme, yeni kira bedelini belirliyor; ancak hakaniyet indirimi uygulanarak, ev sahibinin talep ettiği rakamın veya bölge ortalamasının aynen geçerli olması engelleniyor. Karar, istinaf sürecinden sonra kesinleşiyor ve yeni kira bedeli uygulanırken geçmiş dönem farkları faizsiz şekilde tahsil ediliyor.