Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyonunu açıkadı. Buna göre tüketici fiyatları endeksi TÜFE, kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 3.28 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61.98 oranında arttı. Yıllık enflasyon ivmesinin yataya döndüğü gözlendi. Eylül ayında yüzde 61.53 olan yıllık enflasyon ekimde de yüzde 61.36 değerini almıştı. Ana harcama grupları itibarıyla kasımda aylık bazda artışın en yüksek olduğu grup yüzde 11.17 ile konut oldu. Kasımda aylık bazda düşüş gösteren tek ana grup ise yüzde 0.31 ile giyim ve ayakkabı olarak kayıtlara geçti. Kira artışları kasımda yüzde 5.97 olurken yıllık bazdaki artış yüzde 105.81 olarak hesaplandı.
SEPETİN YÜZDE 80'İ ZAMLANDI
TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 92.86 ile lokanta ve oteller grubunda görüldü. Kasım 2022'ye göre artışın en düşük olduğu ana grup yüzde 37.54 ile konut olarak belirlendi. Kasımda endekste kapsanan 143 temel başlıktan 23 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, kasımda bir önceki aya göre yüzde 2.53 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 67.27 olarak hesaplandı.
ÜRETİCİDE YÜZDE 42'YE ÇIKTI
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), kasımda yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 65.49, imalatta yüzde 54.11, su temininde yüzde 70.23 artış gösterirken, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 30 geriledi. Yİ-ÜFE, kasımda bir önceki aya göre yüzde 2.81, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.25 yükseldi. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri incelendiğinde, ara malında yüzde 46.45, dayanıklı tüketim malında yüzde 61.16, sermaye malında yüzde 65.21 ve dayanıksız tüketim malında yüzde 68.11 artış oldu, enerjide yüzde 5.91 azalış hesaplandı. Yıllık yurt içi üretici enflasyonu bir önceki ay yüzde 39.39'du. Kasımda sanayi maliyetlerinde doğal gaz zammı ve petrol fiyatının etkisiyle artış olduğu görülüyor.
MARKETTE ZAM SINIRLI KALDI
Öte yandan Kasım 2023 dönemi Market Endeksi verilerini açıklayan Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Bingül Ceviz, “Kasım ayı kampanyaları nedeniyle Market Endeksi’ndeki artış sınırlı kaldı.” dedi. “Efsane Cuma' söylemleri ile yapılan kampanyalar nedeniyle Market Endeksi sepetindeki ürünlerin fiyatlarındaki artış sınırlı kaldı. Ekim 2023’de kaydedilen yüzde 4.91 oranındaki fiyat artışı, Kasım 2023’de 3.57 oldu.” bilgisini aktaran Ceviz, “ Tüketici Birliği Federasyonu Market Endeksi Çalışma Grubu tarafından önceki aylarda yapılan projeksiyonda belirtilen; Market Endeksinin yüzde 60 ve üzeri artışla 2023 yılını bitireceğine ilişkin öngörü, TC. Merkez Bankası tarafından 2023 yılı enflasyon tahminini yüzde 58’den, yüzde 65’e revize etmiş olması ile teyid edilmiş olmaktadır.” mesajı verdi.
ŞİMŞEK: HEDEFLERLE UYUMLU
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, kasımda da devam eden çekirdek enflasyondaki düşüşün cesaret verici olduğunu bildirerek, "Enflasyonla mücadele süreç işi, programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız." ifadesini kullandı.
Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "C endeksindeki (enerji, gıda, içecek, tütün, altın hariç TÜFE) aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı." diyen Şimşek, söz konusu oranın eylül ayında yüzde 5.28, ekim ayında yüzde 3.72 ve kasım ayında yüzde 1.96 olduğuna işaret etti. Şimşek, bu oranların, enflasyonda ciddi momentum kaybına işaret ettiğini belirterek, "Yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon, hedeflerimizle uyumlu. Enflasyonla mücadele süreç işi, programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız." ifadesini kullandı.