Ev sahibi halihazırda 4 bin 500 TL’ye oturan kiracısına noter üzerinden ihtarname göndererek yeni kira sözleşmesi döneminde evin kira fiyatının 24 bin TL olarak ödenmesini istedi. Ancak kiracı yeni kira bedeli üzerinden ödeme yapmak istemeyince mülk sahibi konuyu yargıya taşıdı. Ev sahibi uyuşmazlık sonrasında kira artış davası açtı, mahkemeden ise dikkat çeken bir karar çıktı.
‘YENİ KİRA BEDELİ İÇİN İHTARNAME GÖNDERİLDİ’
Davacı ev sahibinin avukatı Gizem Gonce, milliyet.com.tr’ye yaşanan olaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gonce’nin açıklamaları şu şekilde:
“Bizim müvekkilimiz ev sahibi ve yeni bir ev satın alıyor. Satın almış olduğu evde kiracı oturmakta ancak burada yeni ev sahibi kiracının evden çıkmasını istemiyor. Evi satın aldığı tarihten itibaren ihtarname göndererek ‘artık ben sizin yeni ev sahibinizim eski ev sahibi ile yapmış olduğunuz kira sözleşmesinin bitimi ile birlikte yeni kira bedeli şu olacak’ şeklinde bir talepte bulunuyor.
‘EV SAHİBİ ÖDEMELERİN YAPILMASINI İSTEDİ’
Normalde kiracı eve 4 bin 500 TL kira bedeli ödüyorken, yeni ev sahibi 24 bin TL bandında bir kira talep etti. Ev sahibi ‘paranın ödenmesini talep ediyorum’ diyerek ödemelerin yapılmasını istedi.
Ancak kiracı ev sahibinin belirtmiş olduğu yeni kira dönemine ilişkin 24 bin TL’yi ödemek istemiyor. Bunun üzerine eski ev sahibi ile sözleşmesi 10 yılı geçmiş olmasından dolayı yeni ev sahibi de şöyle bir yöntem izledi.
EV SAHİBİ KİRA ARTIŞI İÇİN YARGIYA GİTTİ
Yeni ev sahibi ‘Ben kira artış davası açacağım, sen 10 yılı aşkın süredir bu evde oturuyorsun’ diyerek dava yoluna gitti. Kira artış davalarında 5 yılı aşan sözleşmelerden sonra kira artış davası açma hakkı doğabiliyor.
Ev sahibinin tarafımıza vekalet vermesi ile birlikte dava açıldı. Mahkemeler nezdinde önemli olan husus o bölgenin sosyal durumu, ekonomik durumu, yakınında hastane var mı, lokantalar var mı, işlek bir yerde mi? Çevredeki rayiç kira bedellerine göre kira bedeli araştırılarak bir artırıma gidildi.
Kaynak: Milliyet