Türkiye’de her yıl yüzlerce işçi, iş güvenliği yetersizliğinden dolayı hayatını kaybediyor. Özellikle taşeron işçilerin köle gibi çalıştırıldığı ülkemizde, işçi ölümleri neredeyse normal karşılanıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yaptığı bir araştırmada elde ettiği verilere göre, Temmuz ayında en az 123 işçi yaşamını yitirdi. İşçiler en çok trafik/servis kazaları, ezilme ve düşme nedeniyle yaşamını yitirdi. Kocaeli bu iller sıralamasında İstanbul ve Düzce illerinden sonra altı işçi ölümüyle üçüncü sırada yer alıyor.
DÜZCE VE İSTANBUL'DAN SONRA
10’ar ölüm Düzce ve İstanbul, 6’şar ölüm Kocaeli ve Muğla, 5’er ölüm Balıkesir, Çorum, Denizli, Gaziantep, İzmir ve Tokat, 4’er ölüm Adana, Manisa ve Samsun, 3’er ölüm Antalya, Artvin, Bursa ve Konya, 2’şer ölüm Edirne, Erzurum, Hatay ve Van, 1’er ölüm ise Adıyaman, Afyon, Amasya, Aydın, Bartın, Bayburt, Bolu, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Eskişehir, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak’ta yaşandı. Kocaeli bu iller sıralamasında İstanbul ve Düzce illerinden sonra altı işçi ölümüyle üçüncü sıraya yerleşti.
EN ÇOK TARIM VE ORMAN ALANINDA
Yaşanan işçi ölümleri iş kollarına göre ilk sırada 42 işçi ölümü ile tarım ve orman iş kolu alanında oldu. Bunu takiben inşaat, Yol 24, Metal 9, Gıda, Şeker 7, Belediye, Genel İşler 7, Madencilik 6, Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema 6, Taşımacılık 5, Enerji 4, Çimento, Toprak, Cam 3, Konaklama, Eğlence 3, Ağaç, Kağıt 2, Sağlık, Sosyal Hizmetler 2, Petro-Kimya, Lastik 1, Gemi, Tersane, Deniz, Liman 1, Savunma ve Güvenlikte 1 olarak tespit edildi.