Kocaeli Valiliği'nden yapılan duyuruda şöyle denildi:
Valiliğimizce Düzensiz Göçle Mücadele Kapsamında Yayımlanan 2022/3 nolu Genel Emir ile ilgili alınan kararlar aşağıya çıkarılmıştır.
Türkiye hem coğrafi konumu hem de bulunduğu bölgede yaşanan krizler nedeniyle göç hareketliliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında bulunmaktadır. Ülkemiz Suriye, Afganistan ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere istikrarsızlık yaşanan bölgelerden gelerek Avrupa’ya geçmek isteyenler için transit ülke olmasının yanında hedef ülke konumuna gelmiştir.
Düzensiz göçle mücadele etkin bir şekilde yürütülerek ülkemizde 2019 yılında 454.662 düzensiz göçmen (kaçak göçmen) yakalanmış olup 2020 yılında dünya genelinde yaşanan Pandemi sebebiyle yakalanan düzensiz göçmen sayısı azalış göstererek 122.302 olarak kaydedilmiştir. Pandeminin etkisini kaybetmesi ve seyahat yasaklarının kaldırılması ile birlikte 2021 yılında 162.996 düzensiz göçmen yakalanmış, 2022 yılında ise bu sayı 100.984’e ulaşmıştır.
Söz konusu düzensiz göç akınları karşısında, düzensiz göçle mücadele alanında kaynak ülkede başlayan ve yine kaynak ülkede son bulan bir strateji izlenmektedir. Bu çerçevede düzensiz göçün kaynağında önlenmesi, sınır güvenliğinin artırılması, düzensiz göçle etkili mücadele ve etkin geri gönderme mekanizması oluşturulması hedefimizdir. Alınan tüm tedbirler karşısında, özellikle göçmen kaçakçılarının yeni yöntemler kullandığı, düzensiz göçmenlerin yeni rotalar oluşturmaya çalıştığı bilinmektedir. Söz konusu yeni gelişmeler ışığında ilave tedbirlerin alınması ve hayata geçirilmesi elzem hale gelmiştir.
Bu kapsamda 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun Valilere vermiş olduğu yetkiye dayanarak;
1. Ticari Taksilerin il dışına yabancı yolcu taşıması halinde ekte yer alan ve yabancıların iller arası seyahatlerine imkân tanıyan belgelerin kontrolünün zorunlu hale getirilmesi, söz konusu belge kontrol yükümlülüğüne uymayan taksiciler hakkında ilgi (b) kanunun 102’nci maddesinin ikinci fıkrasına istinaden kolluk birimlerince idari para cezası uygulanması ve göçmen kaçakçılığından adli işlem yapılması,
Kaymakamlıklarımız koordinasyonunda kolluk birimleri ve yetkili birimlerce denetim faaliyetlerine ağırlık verilerek, yapılacak denetimler sırasında aksine hareket edenlerin tespiti halinde ilgi (b) de kayıtlı 6458 sayılı Kanun, İlgi (c) de kayıtlı 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri gereğince idari ve adli işlemler başlatılacak ilgili kanunlarda öngörülen cezai işlemler uygulanacaktır.
Bu Genel Emir yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.