• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 06:23Güneş 07:53Öğle 12:55İkindi 15:25Akşam 17:48Yatsı 19:12
    • 6°C Kocaeli
    • 7°C İstanbul
    • 10°C Ankara
    • 15°C Rize
  • BIST: 9367.77 0.00
  • Altın: 2952.122 0.74
  • Dolar: 34.4839 0.07
  • Euro: 36.1941 -0.24

Kocaeli’ni tanıyalım

Ayşenur Oğuz Çil yazdı...
Kocaeli’ni tanıyalım

Bu hafta ki köşem de kısaca Kocaeli’ni tanıtan yazımla karşınızdayım.

Bazılarımız doğduğundan beri yerlisi,  bazıları da 5-10 yıldır yaşıyor vs vs…

Peki Kocaeli’ni ne kadar tanıyorsunuz?
Bu soruyu okurken beyin fırtınası yaparak Kocaeli ile ilgili bildiklerimizi gözden geçirelim.
İlk önce Kocaeli ismimin geçiş dönemlerine bakalım.
Asya ile Avrupa kıtaları arasında önemli kara ve demiryolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde kurulan Kocaeli, bugün Marmara Bölgesi'nin ve yurdumuzun en önemli endüstri ve sanayi yerleşimlerinden biridir. 
Kocaeli’nin tarihi çok daha eski çağlara uzanır.
İlk çağlarda, Bithynia adı verilen bölgede kurulan kentler, sırasıyla, Olbia, Astakos, Nicomedia, İznikmid, İzmid ve Kocaeli adlarını almıştır. Trakya'dan gelen Megaralılar M.Ö. 712'de İzmit Körfezi'nin güneyindeki Başiskele yöresine yerleşerek Astakos adı verilen bir kent kurdular. 
Astakos halkı M.Ö. 262 yılında, bugünkü İzmit’in bulunduğu alanda kurulan bölgeye yerleşmiştir. Bitinya Krallığı'nın yıkılıncaya kadar başkenti kalacak bu kente, kurucusundan dolayı Nicomedia adı verilir.
Kocaeli Roma döneminde,  Roma, Antakya ve İskenderiye'den sonra dünyanın dördüncü büyük kenti haline gelmiş.
Kocaeli Selçuk devleti döneminde, Türk egemenliğine ilk olarak 11. yüzyılın sonlarında Selçuklular zamanında (1078) geçti. İznik’in Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmasıyla birlikte kentin önemi iyice arttı. 
Kocaeli Osmanlı dönemimde, Kocaeli, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey’in uç beylerinden Akçakoca tarafından 1337 yılında Osmanlı topraklarına katıldı. 
Nikomedya Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır. 
Şehir en parlak dönemine Kanuni Sultan Süleyman zamanında ulaştı. 19. yüzyılda İstanbul-İzmit arasında işleyen ve 1873 yılından itibaren de Haydarpaşa-Ankara güzergâhında faaliyet gösteren demiryolunun kente ulaşmasından sonra Kocaeli’nin ticari ve sosyal yaşamı canlanmaya başladı. 
Kent, 1888 yılında bağımsız sancak oldu ve ismi İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca’nın yurdu manâsına gelen ‘KOCAELİ’ adı verildi.
Kocaeli Cumhuriyet döneminde, 1920’de Yunanlılar tarafından işgale uğrayan Kocaeli bir yıl sonra yani 1921’de işgalden kurtarıldı.
Kocaeli Cumhuriyet döneminde ilk belediye başkanı çıkartan il oldu.
Kocaeli, 12 ilçeden oluşmaktadır.
Sanayinin her geçen gün geliştiği şehir haline gelmeye başladı. Günümüze kadar da sanayi denilince akla gelen yerlerden biri.
Ayrıca Kocaeli ile ilgili önemli bir bilgi de, 30 derece meridyeni Köseköy’deki otoyol kavşağı köprüsünün bulunduğu yerde olduğundan tüm Türkiye saatlerini Kocaeli’ne göre ayarlamaktadır.
Pişmaniye Kocaeli’nin simgesi haline gelmiştir.
Kocaeli’nde yetiştirilen yüzlerce sebze ve meyve, mandıra ve çiftlikler, şehrin mutfağını da etkilemiştir. Hindi Dolması, Cızlama, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası ve Ciğceli Kavurma, Kübe Tatlısı ve Höşmerim öne çıkmaktadır. 
Biraz da Kocaeli’nde gezilecek yerlere göz atalım.
Kocaeli’nde o kadar çok alternatif var ki köşe yazım sayfalarca olabilir.
Belli başlı gezilecek yerleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Gerisini merak eden okuyucularımız araştırarak daha ayrıntılı yazıyla öğrenebilir.
İzmit Saat kulesi, Değirmendere Yalı Evleri, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kocaeli Arkeoloji ve  Etnografya Müzesi, Gayret Gemi Müzesi, Kasr-ı Hümayun Saray Müzesi bunun gibi bir sürü tarihi, keyifli vakit geçirebileceğiniz güzel yerler var.
Biraz da Kocaeli’nde spor aktivitelerine bakalım.
Kocaelispor’u herkes bilir. Anadolu Takımları arasında 2 kupa kazanan takım olmaya hak kazandılar.
Açık konuşmak gerekirse ben de Kocaeli ile ilgili birçok şeyi yazım için araştırma yaparken öğrendim.
Oysaki yaşadığımız yer ne kadar da güzelmiş.
Araştırma yaptıkça tarihimizi öğrenmek için heyecanlandım.
O halde siz de Kocaeli’ni ne kadar tanıdığınızı değerlendirin ve eksiklerinizi tamamlayın.
*
Kocaeli olarak Ülkemizi hatta Dünyayı etkisine alan koronavirüse karşı daha dikkatli olalım. Korona virüs salgınında görevlerini canları pahasına fedakarca yerine getiren sağlık çalışanlarına teşekkürü borç bilirim...
Sevgiyle ve Sağlıkla kalın.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Güncel Haberler
1/20
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim