Yaz aylarında işkence haline dönüşen ve sayıları giderek artan sivrisinek ısırık ve morluklarına yönelik KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesinden açıklama geldi. Ticari hareketle ülkemize 3 yıl gibi bir süre de Karadeniz sahillerinden ulaşan ve ilimizde de bu yıl sağanak yağışların etkisini kendisini güçlü bir şekilde gösteren AEDES (Kaplan sivrisineği) ile mücadele devam ediyor. KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı günün 11 saatinde 21 ekiple Kocaeli’nin tamamını tarayarak sivrisinek ve karasineklere yönelik ilaçlama yapıyor.
KOVA BİNON BİRİKİMİ YAPMAYIN
İlimizde son günlerde gelen sık şikâyetler üzerine KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı haftalık olağan toplantısındaki önceliğini sivrisineklerle olan mücadeleye yönelik alınan tedbir ve çalışmalar oldu. Toplantı KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Mücahit Arslan başkanlığında Sağlık İşleri Şube Müdürü Fatma Aydın, Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Muhammet Feyzi Karabıyık, Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Fazlı Celebi, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Köse katıldı. Toplantıda Kocaeli genelinde 1 yıl içerinde 204 bin 109 kova, bidon, varil vb. ile müdahale edildiği, 70 milyon 796 bin metre kare sulak alan, 17 bin 931 ahır da ilaçlama yapıldı ve 118 bin 507 adet yer altı sistemi (ISU, Telekom kanalı vb.) bu kapsamda ilaçlanarak sineklerle mücadele edildi. Toplantı da geçen hafta AEDES (Kaplan sivrisineği) çoğalmasına sebep olan 8 bin varil, bidon, kovaya müdahale yapıldığı da ifade edildi.
SİNEKLERLE 12 AY BOYUNCA MÜCADELE VAR
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Mücahit Arslan; KBB olarak Vektörle olan mücadelemiz 12 ay boyunca devam ediyor. Kışın daha çok kanal çalışmaları yapıyoruz. Bu kapsam da İsu, atık su giderleri, lağım yağmur suyu giderleri, Telekom yer altı kanallarını kapsıyor. Bunun amacı da yazın oluşabilecek ergin popülasyonu (sivrisinek sayısını) düşürmek. Tatbikî çalışmalarımız yaz aylarında da sürüyor. Hem lagar çalışması, hem de vatandaşın su biriktirdiği kova, bidon, variller bataklık alanlar, sokak aralarında uçkun mücadelesi sivri ve karasinekle mücadelesi yapılıyor. Ayrıca küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerin ahır ve ahır çevrelerinin gübreliklerini de ilaçlıyoruz. Ve bu çalışmalarımızı 21 ekiple yapıyoruz. Çalışmalarımı sabah saat:05.00 ile gece saat: 24.00 arasında gerçekleşiyor dedi.
1 SU BARDAĞINDA 3 GÜNDE 200 SİVRİ SENEK OLUŞUYOR
KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Mücahit Arslan Biz burada bu çalışmaları yaparken vatandaşlarımızdan fiziksel bazı tedbirler almaları istiyoruz. Bunlarda bahçelerinin içinde sulama maksatlı bu kaplarında su biriktirmemeleri yâda mutlaka bu kapların üzerinin kapatılması. Bu sebeple birkaç saat içinde hemen sivrisinek üreyebiliyor. Bu yaz sivri sineklerle mücadeledeki en büyük sorunumuzun kaynağı bahçelerdeki kova, bidon ve varillerdeki su birikintileri oldu. Sadece bunun için 10 kişilik bidon, varil ve kova ekibi kurduk. Geçen hafta 114 mahallede dumanlama ve Kocaeli’nin tüm mahallerinde 8 bin kova varil, bidon döktürdük dedi. Arslan; Bir su bardağında 200 sivri sinek larvası olabilir ve bu da 3 yada 4 günde sineklerin üremesi anlamına geliyor açıklamasında bulundu.
GECE GÜNDÜZ SESSİZCE SALDIRAN SİNEĞİN İSMİ; AEDES “ KAPLAN SİVRİSİNEĞİ”
Bu yıl diğer yıllara göre sivrisineğin artışının sebebi yeni bir sivri sinek ırkı olan AEDES (Kaplan sivrisineği) bölgemizde var oluşu ile mevsimsel ve normal olmayan yağışlar. AEDES (Kaplan sivrisineği). Mısır ve Güney Amerika menşeli. Karadeniz sahillerinden ilimize birkaç yıl içinde taşındı. Ülkemizdeki alışa gelmiş sivrisinek türlerinden farklı olarak gece ve gündüz avlanma (kan emme) eğiliminde. Şehir merkezlerindeki küçük su birikintileri (Saksı, bidon, çatı gideri, plastik oyuncak hazneleri vb) gibi alanlarda bile üreme kapasitesine sahip. Uçarken ve kan emme esnasında ses çıkarmadığı için fark edilesi güç. Vücudumuz bu tür sinek ısırığına alışık olmadığı için kaşıntılı şişliklere sebep oluyor. Ülkemizde şuana kadar bir enfeksiyon görülmediği için korkulacak bir durum söz konusu olmadığı ifade ediliyor. Ülkemize Dünyadaki ticaret akışı ile (kütükler içerisinde) geldiğini düşünülüyor. İkinci unsur ile mevsimsel ve normal olmayan yağışlar. Her gün İlaçlama yapılmasına rağmen sürekli yağışlar ilaçların yağmurla yıkanmasına ve etkisini kaybetmesine sebep oluyor.
DURUMUN FARKINDAYIZ VE TEDBİRLERİ ARTTIRDIK
KBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Mücahit Arslan KBB olarak durumun farkındayız ve tüm tedbirlerimizi aldık. Bu sadece bizim sorunumuz değil Yunanistan, İtalya, İspanya, Amerika, Gürcistan, Ukrayna ve Türkiye’nin Karadeniz sahilleri bu sineklerle ciddi mücadele içerisinde. Vatandaşlarımızdan ricamız biz belediye olarak gerekeni zaten yapıyoruz. Halkımızda Fiziksel tedbirleri alması, her şey ilaçlamakla çözülmez ifadelerine yer verdi. Öte yandan açıklamalarında ekiplerimiz günün 19 saati çalışıyor. Riskli bölgelerimizin farkındayız. İzmit, Kartepe, Başiskele ilçelerimizde sulak ve bataklıklarımız daha çok ve şikâyet aldığımız yerlerin tamamı bahçelik alanlar. Örnek verebilirsek Yahya Kaptan da böyle bir sorun neredeyse yok. Halkımızdan ricamız ev işyeri bahçe be balkonlarda sineklerin üreyecekleri alanlar oluşturmayalım.