- İstanbul’un dört bir yanını süsleyen lalelerin büyük bir çoğunluğu Konya’nın Çumra ilçesinde yetiştiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi üreticiye istihdam imkanı sağlayan alım garantili lale soğanı yetiştiriciliği ile Konya ovasını lale ovasına dönüştürdü.
2005 yılından itibaren geleneksel olarak düzenlenen Lale Festivali’nin bu yıl 9.’su gerçekleştiriliyor. Silivri’den Tuzla’ya İstanbul’un tamamında bu yıl 211 farklı türde lale dikildi. Lale soğanları Konya’nın Çumra ilçesi başta olmak üzere Silivri, Çatalca, Şile, Pamukova ve Geyve köylüleri tarafından yetiştiriliyor. Konya ovasında açan laleler ise gözlerin pasını siliyor. Bereketi ile bilinen Konya ovasında açan rengarenk laleler herkesin ilgisini çekiyor.
2013 yılında İstanbul’da parklar, korular ve ana caddeler başta olmak üzere toplam 20 milyon adet lale soğanı dikildi.2013 yılında dikilen lale soğanı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi 5 milyon TL harcama yaptı.
YERLİ ÜRETİCİYE İBB DESTEĞİ
İstanbul’u süsleyen lalelerin büyük bir kısmı Konya’nın Çumra ilçesinden geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiye istihdam imkanı sağlayan alım garantili lale soğanı yetiştiriciliğiyle lale üretimini büyüttü. Türkiye’nin en büyük lale üreten şirketi Asya Lale şirketi 440 bin metrekarelik tarlada 50 milyon lale üretiyor. Koparılan taç yapraklarından gıda boyası için kullanılıyor. 215 ton lale yaprağından bin 200 kilo gıda boyası üretiliyor. Renkli yapraklar gıda boyası için ayrılırken kalan lale soğanları Haziran ayında İstanbul’a gönderilecek.
15 yıldır ara vermeden lale ürettiklerini belirten Asya Lale Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yetgin, "Yaptığımız üretimde en büyük müşterimiz İstanbul oluyor. Diğer belediyelere de az miktarda lale soğanı veriyoruz. Lale yetiştiriciliği için Konya’da arazimiz uygun ama şu son birkaç senedir kar ve yağmur az yağıyor. Bu da bize çok masraflı oluyor. Lale ne kadar yağış olursa onu sever. Konya’nın nemi az, kuru iklim olduğu için ayrı bir avantaj sağlıyor. Hastalanmıyor lalemiz. Daha sağlıklı yetişiyor. Sulama işini robot sistemlerle yapıyoruz, su sıkıntımız yok. Lale koparmaktaki amaç ise lalenin soğanı büyüsün diye. Bize soğan lazım çiçeği değil. Lalenin soğanı ne kadar büyük olursa o kadar ekonomik olur" dedi.