Sıfır Atık Projesi Nedir?
“Sıfır Atık Projesi” Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde başlatılan bir projedir. Bu proje; kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan bir projedir.
Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem de kurumsal olarak yaygınlaşmaktadır.
KOÜ’de Sıfır Atık Yönetim Sistemi Kuruldu
Bu doğrultuda Sıfır Atık Genel Koordinatörlüğü’nde KOÜ adına Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Veli-Genel Koordinatör, Ali Rıza Veziroğlu MYO Müdürü Doç. Dr. İsmail ÖZBAY-Yedek Üye ve Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı Çevre Yüksek Mühendisi Dr. Aynur YAŞAR- Yedek Üye ve Yerleşke Bilgi Giriş Yetkilisi olarak görevlendirildi. Yapılan çalışmalar neticesinde Sıfır Atık Genel Koordinatörlüğü; 12/07/2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sıfır Atık Yönetmeliği” kapsamında, Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurarak Umuttepe ve Körfez Yerleşkeleri için “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandı.
Rektör, Emeği Geçenlere Teşekkür Etti
“Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi Sıfır Atık Belgesi”ni Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Rektör Prof. Dr. Saadettin Hülagü’ye takdim etti. Rektörlük makamında gerçekleşen takdimde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı ile birlikte Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Eren, Sıfır Atık Genel Koordinatörü Prof. Dr. Sevil Veli, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Hasan Endeş ile Sıfır Atık Genel Koordinatörlüğü Yedek Üyesi Dr. Aynur Yaşar da hazır bulundu. Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Sıfır Atık Belgesi’nin alınması sürecinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Sıfır Atık Projesi kapsamında diğer yerleşkeler için de projenin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılarak “Sıfır Atık Belgesi” alınmasının ilimiz nezdinde diğer kurumlara da örnek teşkil edeceğini ifade etti.