Hükümet ile Eczacı Odası arasında anlaşma olmaza 01-30 Nisan tarihleri arasında ilaçlar gerçek fiyatında satılmaya başlanacak. Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı, “1 Mayıs itibarıyla krizin yaşanması bekleniyor. Hastalarımızı ilaçsız bırakmak gayretinde değiliz” dedi.
Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı, SGK ile Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan İlaç Alım Protokolü hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Arpacı görüşmelerde eczacıların taleplerinin karşılanmadığına vurgu yaparak, "Bugünkü görüşmelerden sonuç çıkmazsa da biz vatandaşı ilaçsız bırakmayacağız. Görüşmelerde şu ana kadar orta yol bulabileceğimize dair birşey göremedik. Biz taleplerimizi sunduk fakat sonuç çıkmadı. Kriz yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. 1 Nisan-30 Mayıs tarihleri arasında ilaç kendi fiyatıyla satılacak. 1 Mayıs itibariyle ise kriz kapıda" dedi.
SIKINTILAR YAŞANIYOR
Arpacı eczacıların zararlarının arttığına vurgu yaparak, "Ülkemizin en ücra köşesi de dahil olmak üzere tüm Türkiye’ de kendi imkanlarımızla halkımıza verdiğimiz ilaç ve danışmanlık hizmetini sürdürebilmek için biz 24 bin 700 eczane olarak taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz.2004 yılında İlaç Fiyat Kararnamesiyle, bugüne kadar tam 572 kez ilaç fiyat düşüşleri gerçekleşmiştir. Bu durumun biz eczanelere yansıması olduğu gibi ayrıca vatandaşımıza da fiyat farkı olarak yansımış gün geçtikçe de vatandaşımızın cebinden çıkan para ilaç fiyat düşüşlerine rağmen azalmamış, düşüşler nedeniyle ilacın ulaşılabilirliğinde de sıkıntılar yaşanmaya başlamıştır" açıklamasında bulundu.
İLACA ULAŞMAK ZORLAŞTI
Konuşmalarını sürdüren Arpacı, "Referans fiyat, güncellenmeyen Euro kuru ve ilaç firmalarının kamuya yaptığı iskontolarının bizim üzerimizden tahsilinin yapılması ve yıllar geçtikçe bu oranların artırılmasıyla stoklarımız erimiştir. Karşılanması için yapılan çalışmalar sonuçsuz kalmış ve zararlarımız artmıştır.Sağlıkta dönüşümle hastalarımızın hekime ulaşması kolaylaşmış, nüfusun artması ve yaşlanması nedeniyle reçete sayılarının gün geçtikçe çoğalmasına rağmen tedavi harcamalarındaki artış ilaç harcamalarına ayrılan bütçenin kısılmasına hatta gerilemesine neden olmuştur. İlaç fiyatlarına bağlı olarak işletmesini çeviren meslektaşlarımız enflasyon karşında da artan işletme giderlerine karşılık gelirleri azalmıştır.Günübirlik tedavi, yatan hasta kemoterapi ilaçlarının hastane eczanelerinden karşılanması nedeniyle ilaç eczane dışına çıkarılmış aynı zamanda hastaların ilaca rahat ve kolay ulaşması da zorlaşmıştır" şeklinde konuştu.
GELİR SINIRIN ALTINDA
Arpacı, "Bu nedenle meslektaşlarımızın yarısı yoksulluk sınırının altında gelir elde etmektedir. İşletmelerini de kullandıkları kredilerle çevirmektedirler. Asıl amacı hastalarımıza ilacın doğru ve akılcı kullanımının sağlanmasıyla kamu sağlığını koruyarak tasarruf etmesini sağlayan meslektaşlarımıza Eylül 2013’ten günümüze bir iyileştirme yapılmamıştır. Üç yıllık birleşik enflasyon % 30 ulaştığı düşünüldüğünde bıçak kemiğe dayanmıştır.Meslektaşlarımız teknolojik yatırımları yaparak nitelikli istihdam sağlayarak hastalarımıza daha kaliteli sundukları hizmetin karşılıklarını alamamaktadır" dedi.
GÖRÜŞMELERE SEÇİM ENGELİ
"Ayrıca muayene ücreti tahsilatı yaparak kamunun personel için yapacağı istihdam bedeli olan 276 milyon TL’den tasarruf etmesini sağladığı gibi, bunun vatandaşımıza büyük bir yük olması nedeniyle uygulandığı günden günümüze kadar kaldırılmasının gerekliğini her platformda dile getirmiştir" diyen Bilal Arpacı, "Yaptığımız sözleşmelerle birlikte yaptığımız iskonto bedeli de her yıl artmış olup geçen yıl 266 milyon TL kamuya kazandırmıştır.2012 yılında yapılan protokol 01 Temmuz 2015 tarihinde bitmesine rağmen ülkemizde gerçekleşen seçimler nedeniyle 9 aydır ertelenmiştir. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde taleplerimiz karşılığını bulamamıştır. Bizler kaos ortamı yaratmak istemiyor, Vatandaşlarımıza ilaç hizmetini sürdürebilmek için taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.