Saat 17.45'te yaşanan depremin büyüklüğünü Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ise 4 olarak duyurdu. depremin ardından, 3.0 ve 3.5 büyüklüğünde iki deprem daha kaydedildi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verdiği bilgiye göre saat 17.45’te merkez üssü Marmara Denizi’nin doğusu olan 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara Denizi zeminin 6.9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, İstanbul’da hissedildi. Kısa süreli korkuya neden olan depremde hasar meydana gelmedi.
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Deprem Bilgilendirme Servisi’nden yapılan açıklamaya göre ise merkez üssü Marmara Denizi olan depremin büyüklüğü ise 4.0 olarak ölçüldü.
Afad depremin en yakın 5 yerleşim yerine uzaklığını şöyle sıraladı:
İstanbul Avcılar: 19.06 km, Küçükçekmece: 20.21 km, Büyükçekmece Yakuplu: 21.23 km, Bahçelievler: 21.66 km, Beylikdüzü: 21.79 km
Euro-Med Sismoloji Merkezi, ise depremin 12 km derinlikte meydana geldiğini, merkez üssünün İstanbul'un 25 kilometre güneybatısında, Büyükçekmece açıklarında olduğunu bildirmişti.
AYNI NOKTADA ART ARDA DEPREMLER
Marmara Denizi'nde 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından, iki deprem daha meydana geldi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Marmara Denizi'nde saat 18.36'da 3.0, 19.04'te de 3,5 büyüklüğünde iki yer sarsıntısı kaydedildi.
İlk sarsıntı 8,45 kilometre, ikinci sarsıntı ise 6,96 kilometre derinlikte gerçekleşti.
Depremlerin Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Bahçelievler ve Zeytinburnu ilçelerine, 17-22 kilometre mesafede olduğu belirtildi.
Marmara Denizi'nde saat 17.45'te, 4.0 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, sarsıntı İstanbul ve çevresinde hissedilmişti.
Daha büyük bir depremi tetikler mi?
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Okan Tüysüz Marmara açıklarında akşam saatlerinde gerçekleşen 4.2 şiddetindeki depremin daha büyük bir depremi tetikleyeceğinin söylenemeyeceğini belirtti.
İşte NTV’ye konuşan Tüysüz’ün açıklamaları: Depremin olduğu yer Büyükçekmece Gölü'nün hemen açıkları. Bu depremler bize fayın diri olduğunu gösteriyor. Fayın üzerinde hareket olduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz yıllardaki depremlere baktığımızda 4 - 4,5 depremler olup arkasından küçük depremler oluyor. Bu depremin çok önemli bir deprem olmadığı kanaatindeyim.
Ama Marmara denizinde tıpkı bugün 4'ün olduğu gibi daha büyük bir deprem olacak ve hasar yaratacaktır. Mutlaka depreme karşı hazır olmamız gerekiyor. Bir gün tıpkı 4'ün olduğu gibi belki 6 belki 7 belki daha büyük bir depremle karşılaşacağız. Ama bu daha büyük bir depremi tetikler diyemeyiz .