Montessori eğitimi, git gide yaygınlaşan bir eğitim olmaya başladı. Montessori eğitimi, birbirinden farklı materyaller ile çocukların doğru bir gelişim yaşamasını sağlıyor. Bu kapsamda Türkiye'de bu zaman kadar özel okullarda görülen Alternatifli Eğitim ve Öğretim (Montessori) eğitim sistemi bu yıl ilk defa devlet okulunda başlıyor. Eğitim sistemi ile ilgili olarak Kocaeli'de pilot bölge ve okul olarak Dilovası Mehmet Zeki Obdan İlköğretim okulu seçilirken, okulda tüm hazırlıklar sürüyor.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Okul Müdürü Salih Toltar, "Çocukların yaşayarak görerek öğrenebilecekleri günlük yaşamada sık sık karşılaşabilecekleri en iyi ve hızlı bir şekilde öğrenebilmeleri ve kendilerini daha iyi bir şekilde geliştirmeleri ayrıca yeteneklerini de gösterebilecekleri eğitim sistemi olan Alternatifli eğitim ve öğretim sistemi için Kocaeli'de pilot bölge olarak okulumuz birinci sınıfların bir şubesi belirlenmiştir. Ugulamalı sınıf ortamı hazırlıkları bitmek üzere sınıfımızda elektrik , perde , sınıf dolap - masa ve mutfak tezgahı an itibariyle bitmiştir. Sandalyeler ve diğer eğitim öğretim ders araç gereçleri gelmiştir. Bu projenin hayata geçmesinde en önemli rol Kaymakamımız Mustafa Asım Alkan'a aittir. Onun projesi ve onun desteği ile birlikte okulumuza maddi ve manevi destek veren velilerimize, Dilovası Belediyesi Başkanı Ali Toltar ve ekibine, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve yönetimine, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Murat Balay ve Şube Müdürümüz Songül Dereliye, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü İrem Savcı ya teşekkür ediyorum."dedi.
Montessori Materyalleri
Montessori eğitimi, İtalyan doktor Maria Montessori tarafından oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. Montessori eğitimi, her çocuğun tek ve özgür olduğunu savunmaktadır. Çocukların onlara hazırlanmış çevre de kendi istekleri doğrultusunda, kendi becerileri ile soyut kavramları somut materyaller ile öğrenmesini amaçlamıştır.
Bu eğitim sistemi ile her çocuğun kendi kişilik yapısını oturtmasında başarı sağlanmıştır. Montessori eğitimi, çocuklara ezberletilerek öğretilmeye çalışmasını doğru bulmamaktadır. Montessori materyalleri ile görerek, hissederek ve anlayarak öğrenmelerini hedeflenmiştir.
Montessori Materyallerinin Özellikleri Nelerdir?
Montessori materyalleri, çocukların kullanabileceği boyutta ve güvenlikte hazırlanmıştır. Basitten zora, soyuttan somuta aşamalı bir şekilde hazırlanmıştır. Bu şekilde çocuğun hata kontrolü yapması sağlanmaktadır. Çocuğun öğretmenin hatasını söylemesi yerine, kendi fark etmesi ve doğruyu keşfetmesi sağlanmaktadır. Bu materyaller gerçekçi yapıdadır. Aynı zamanda çocukların yaratıcılığını gelişmesinde fayda sağlayan özellikler taşımaktadır. Montessori Materyalleri çocukların dünyayı keşfetmesini sağlamaktadır.
Günlük Yaşam Materyaller
Günlük yaşam materyalleri, çocuğun günlük yaşamda karşılaşacağı malzemelerden oluşmaktadır. Bu materyaller, genellikle çocuğun yaşadığı toplumun kültürel özelliklere göre hazırlanmaktadır. Kültürel özelliklere uygun eşyalar hazırlanarak, kavramları öğrenmesi sağlanmaktadır.
Çocuğun kendi kendine başarması sağlayarak, bağımsızlaştırmaktadır. Kız ve erkek çocukların ev işleri ile bilgi sahibi olmasını ve bu kavramları öğrenmesini sağlar. Bu işleri öğrenmeye çalışması çocukların kas ve zihinsel gelişiminde destek vermektedir. Doğal ve pratik yollarla el becerilerini geliştirmektedir. El becerilerinin gelişmesi, zekayı da geliştirmektedir.
Matematik Materyaller
Matematik hayatımızın bir parçasıdır. Montessori eğitiminde kullanılan matematik materyalleri, çocukların matematiği ders olarak değil, yaşamı kolaylaştıran bilgi olarak sunmaktadır. Matematik materyallerinde çocuğa verilecek somut materyaller yardımı ile çocuğun gelişmesi sağlanmaktadır.
Matematik genellikle soyut kavramlardan oluşmaktadır fakat matematik materyalleri ile soyut kavramları somutlaştırarak, çocukların ilgisini çekmektedir. Diğer materyallerin olduğu gibi matematik materyallerinde bir düzeni bulunmaktadır. Basitten zora doğru giden bir yol izlenmektedir.
Duyusal Materyaller
Duyusal materyaller, çocuğun duyu organları sayesinde çevresiyle iletişim kurmasını sağlamaktadır. Montessori eğitiminin temelinde duyu materyalleri ve eğitimi vardır. Bu eğitimde her duyu organına ait materyaller geliştirilmiştir. Materyaller çocukların ilgisini çekecek şekilde hazırlanmıştır. Duyu materyalleri belli bir düzen içindedir. Materyaller tek tek her duyu için ayrı hazırlanmıştır.
Her duyuya özel olarak hazırlanan bu materyaller, tek bir kavram öğretmektedir. Bu şekilde çocuk konsantrasyonu kaybetmeden, tek bir duyuya yönelerek duyuya karşı hassaslaşmaktadır. Duyuya karşı hassaslaşan çocuk, kafası karışmadan kavramları kendi becerisi ve duyusal bir biçimde öğrenmektedir.
Kozmik Materyaller
Kozmik materyaller, çocuğa çevre bilincini öğretmektedir. Çocuklara, çevrecilik ileriki yaşlarda öğretilemez. Çocuklar çevre bilinci ile çevreci olarak büyütülmelidir. Bu eğitim verilerek çocukların çevreci olması sağlanmaktadır. Çocukları, doğal malzemelerden oluşan ürünlerle tanıştırarak, doğa bilinci öğretilmelidir.
Sonradan öğretilen çevrecilik çocukların sadece bilgiye sahip olmasını sağlarken, ilk yıllardan doğru şekilde materyallerle anlatılan çocuklarda doğa bilincinin yerleşik bir davranış olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden çocuklara, ağaç ve bitki ekimini somut bir şekilde öğretilmelidir. Bu bitki ve ağaçlardan sorumlu olarak, onların yaşam sürmesine yardım ederler. Yemek artıklarının hayvanlara verilmesi gerektiğini bilinci öğretilmektedir.