Sendikalaştıkları için işten atılan ve 106 gündür direnişte olan Flormar işçilerinin direnişi tüm kararlılığıyla sürerken baskılar da artıyor. Son olarak Kocaeli Valiliği, direniş alanında ses aracından anons yapılmasını ve müzik yayını yapılmasını yasakladı. Yasağa tepki gösteren Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek, “Söz konusu işçilerin hak ve menfaatleri olunca, işverenlere kol kanat geren devlet yetkilileri, sermayenin her türlü talebini direktifmiş gibi yerine getiriyor. Polis ‘müzik çalınmayacak’ dedi. Nedenini sorduğumuz da ise ‘Valilik kararı’ yanıtını aldık. Karara ilişkin hiçbir belgede göstermediler. Daha önce yüksek sesle müzik dinleniyor şikâyetleri üzerine biz sesin çok yüksek olmamasına zaten dikkat ediyorduk.
VALİLİĞİN TALİMATI BU YÖNDE
Ancak işçiler yemek ve çay molalarına çıktığında onlara seslenmek için ses aracını kullanıyoruz. Düne kadar izin veriyorlardı. Sürekli çalınmamasını istiyorlardı sadece. Biz de bir denge sağlamıştık. Ancak ne olduysa pazartesi gelip ‘Hiç çalmayacaksınız’ dediler. Yasağı dinlemedik ve çay saati geldiğinde ses aracını çekip müziği açtık. Bunun üzerine polisler gelip ‘Arabayı bağlarız. Artık araç da buraya girmeyecek. Valiliğin talimatı bu yönde’ diyerek yine engellemeye çalıştılar. Dün sabah da yine gelip ‘Ses aracı neden geldi. Müzik çalınmayacak’ dediler. İşveren bir şey istiyor, ‘Tak hemen gelip ‘şikâyet var’ deyip, ‘Bunu yapmayacaksın’ diyorlar. 3 aydır yaptığımız şeyler bir sorun yaratmazken. İşverenin en ufak şikâyeti direktif gibi algılanarak yaptığımız şeyler engellenmeye çalışılıyor.
DAYANIŞMA DAHA DA BÜYÜTÜLMELİ
İşçiler ve sendikalar, emekten yana siyasi partiler ve örgütler var. Karşı cephede böyle bir örgütlülük ve dayanışma var karşımızda. Aynı şekilde bizim cephemizin de iyi örgütlenmesi lazım. Dayanışmanın daha da büyütülmesi lazım. İşçiler tarafından ‘Neden gelip gitmiyorlar, neden yanımızda değiller?’ türünden sitemleri var. Bir şeyler var ama yetersiz kalıyor. Seçim dönemi burası çok hareketliydi. Siyasi partiler geliyordu, dernekler geliyordu. Bir de o zaman baskı olmamasına rağmen sahiplenme vardı. Ama şimdi bize dönük ciddi bir saldırı var, baskı var ama bu baskıları püskürtmek adına buradaki birlikteliği dayanışmayı büyütmemiz gerekiyor. Ancak dayanışma giderek zayıflıyor gibi bir durum var” dedi.