- Vücut ağırlığının yüzde 15'inden fazla ağırlık kaldıranların bel ve boyun fıtığı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Uzman Doktor Ali Şahabettinoğlu, çocukların uzun süre kucakta taşınmaması gerektiğine de dikkat çekti.
Bursa’daki muayenehanesinde hizmet veren Uzman Doktor Ali Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtıklarının günümüz şartlarında daha çok karşılaşıldığını ifade ederek, hareketsiz yaşamak, iş hayatı gereği daha çok oturmak zorunda kalmak, artan depresyon, psikososyal faktörler ve obezite kaynaklı fıtıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Duruş bozuklukları ve mesleğe bağlı pozisyon hatalarının sebep olduğu bel ve boyun fıtıklarının yanı sıra ev hanımları ve çocuklu kadınların da büyük risk altında olduğunu belirten Şahabettinoğlu, çocukların uzun süre kucakta taşınmasının potansiyel tehlike olduğunu söyledi.
Şahabettinoğlu, “Kadınların çocuklarını, uzun süre veya yanlış şekilde kucaklarında taşımaları, bel ve boyunlarına gereksiz yük binmesine sebep oluyor. Bu da fıtık için potansiyel tehlike teşkil ediyor. Kucakta çocuk taşımanın yanı sıra, alışveriş çantalarını ağırlık gözetmeksizin tek taraflı taşımak da riskli. Toplam vücut ağırlığının yüzde 15'inden fazla ağırlık kaldırmak bel ve boyun fıtığına davetiye çıkarmak anlamına geliyor" dedi.
"ÇOCUĞUNUZ SİZİ FITIK ETMESİN"
Bel ve boyun fıtıklarının yüzde 98 99'unun ameliyatsız tedavisinin mümkün olduğunu ifade eden Şahabettinoğlu, sadece yüzde 1-2 hastada da ameliyat gerekebileceğini söyledi. Bel ve boyun fıtıklarında başta manipülasyon, yani elle tedavi olmak üzere fizik tedavilerin başarılı olduğunu ifade eden Şahabettinoğlu, "Hafif vakalarda 2 3, ileri vakalarda 8 10 seans tedavi gerekiyor. Fıtık her ne kadar tedavi edilebilen bir durum olsa da, alınabilecek tedbirlerle potansiyel tehlikenin önüne geçmek atılacak ilk adım olmalı. Çocuklar 10-12 kilonun üzerinde ise mümkün olduğunca kucakta taşımamak, mecbur kalınırsa taşımanın süresi 1-2 dakikayı geçmemesi gerekmektedir. Alışveriş çantalarının 2 3 kilo ağırlığın üstünde olması durumunda ise taşımamak veya ağırlığı iki kola eşit miktarda yayarak taşımak gerekiyor" diye konuştu.
"KİLONUZUN YÜZDE 10’U KADAR YÜK KALDIRIN"
Kilosu 60 olan bir kadın, 9 kilogramın üstünde yük kaldırdığında ve taşıma süresi uzadığında hem bel, hem de boyun fıtığı olmaya aday olduğunu ifade eden Şahabettinoğlu, “Taşınan yük ilk etapta yakınmaya yol açmasa bile, süre arttıkça yükün ağırlaşmasıyla kişi farkında olmadan boyun fıtığı için zemin hazırlar. Boyun fıtığında da el ve kollarda ilerleyen güç kaybı varsa ya da ağrı ve uyuşmaları ameliyatsız tedavilere 2-3 ay cevap vermemiş ise ameliyat gerekir. Sadece bel ve boyun ağrısı veya kol-bacak uyuşması olan hastalarda yüzde 98 başarı ameliyatsız olarak fıtıklar tedavi edilebilir" dedi.