Rusya IŞİD hedeflerini bombaladığını iddia ederken, Suriyeli Muhaliflerden ise Rusya'nın sivilleri vurduğu sesleri yükseldi. Dünyadan da her iki cepheden farklı görüşleri savunanlar var.
Rusya'nın bugün de 30 hedef vurduğu, hedefler arasında 'Fetih Ordusu'nun da yer aldığı iddia ediliyor.
Independent gazetesi ise Moskova'nın kaybetmeyi göze alamayacağı bir savaşa girmiş olduğunu yazdı. Kapsamlı haberde Esad ile ilgili de çarpıcı iddialar var. Rusya'nın 1979 yılında Afganistan topraklarındaki hava operasyonundan bu yana ilk kez sınırları dışına çıktığı Suriye'de neler yapacağını şimdi bütün dünya merak ediyor.
RUSYA 30 YENİ HEDEF VURDU İDDİASI
Lübnan basının servis ettiği haberlere göre, Rus uçakları Suriye Hama'da 30 hedefi vurdu. Hedefler arasında Fetih Ordusu bulunuyor.
Al Mayadeen televizyonu, Rus savaş uçaklarının Cisr eş Şuğur kasabası ve çevresinde 30 hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Rus savaş uçaklarının bugünkü operasyonda muhalifleri de hedef aldığı belirtiliyor. Rusya dün Suriye'de Humus bölgesinde 20 hava operasyonu gerçekleştirmişti.
Rusya 8 IŞİD hedefini vurduğunu iddia ederken, ABD, "Rusya'nın vurduğu bölgede IŞİD yok" açıklaması yapmıştı.
MOSKOVA KAYBETMEYİ GÖZE ALAMAYACAĞI BİR SAVAŞA GİRDİ
Independent gazetesinde ise bugün Patrick Cockburn imzasıyla dikkat çeken bir analiz yer aldı. Cockburn, "Rusya'nın Suriye'de bombardımana başlaması, oradaki iç savaşı dönüştürüyor. Bu Rusya ve ABD'nin çatışmanın yanında değil ortasında, ana sahnede olacakları anlamına geliyor. Savaşa tamamen dahil olmaları çatışmayı daha erken sonlandırabilir çünkü bu durumda Washington ve Moskova'nın yerel müttefikleri üzerindeki kontrolü artacaktır" diye yazdı.
Cockburn, "Rusya'nın hükümet güçlerine askeri desteği, Şam'ın muhtemelen askeri olarak kaybetmeyeceğini; IŞİD ve El Kaide klonu grupların ise muhtemelen kazanamayacağını gösteriyor. Bu illa da Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kalacağı anlamına gelmiyor. Ama Suriye devleti, özellikle de Suriye ordusu; Irak'ta 2003'te Saddam'ın devrilmesinden sonra devletin çökmesi deneyiminin aksine, var olmaya devam edecek" dedi.
OPERASYONLARIN SERTLİĞİ ETKİLEYEBİLİR
Cockburn şöyle yazdı: Ruslar Halep'in kuzeyinde, Hama, Humus ve Şam'da IŞİD'in kontrolündeki mevzileri vuracağa benziyor. Hava operasyonlarının sertliği çok şeyi etkileyebilir.
"ABD öncülüğündeki koalisyon Irak'ta 4.122 IŞİD hedefini, Suriye'de ise 2.362 IŞİD mevzisini vurmuştu. Ancak Bu hava operasyonları örgütün 17 Mayıs'ta Irak'ta Ramadi'yi; 22 Mayıs'ta da Suriye'de Palmyra'yı ele geçirmesi engellememişti. Rus operasyonları bu büyüklükte olmayacak. Ancak iyi yürütülen kara kuvvetleri ile koordineli hava operasyonları IŞİD'e karşı işe yarayabilir. Tıpkı Kobani ve Haseke'de YPG'nin (Halk Savunma Birlikleri) kanıtladığı gibi."
YENİ İSTİHBARAT SERVİSİ KURULDU
Cockburn, Ruslar'ın, Bağdat'ta geçen hafta kurulan ve Rusya, İran, Irak tarafından yönetilen istihbarat servisi ile çalıştıklarını vurguladı. Analizde "Peki Suriye'deki yerel ve uluslararası aktörler Rusya'nın askeri müdahalesine nasıl tepki verecek? Söz konusu meseledeki çıkar çatışmalarının karmaşıklığı düşünülürse, bunu öngörmek neredeyse imkansız. Suriye krizi Rusya'ya yeniden ABD'ye meydan okuyan ve Sovyetler Birliği kadar olmasa da büyük güç olma imkanı tanıdı. Savaşa giren Moskova bu savaşı kazanmalı, aksi takdirde yeni statüsünü kaybedecektir" diye konuştu.