• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:09Güneş 05:50Öğle 13:06İkindi 16:58Akşam 20:11Yatsı 21:45
    • 9°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 11°C Rize
  • BIST: 9167.58 0.98
  • Altın: 4017.831 0.04
  • Dolar: 38.5375 -0.03
  • Euro: 43.535 0.23

Sağlıklı olmanın yolu ağızdan başlıyor

Çoğu zaman sadece estetik bir konu olarak görülen ağız ve diş bakımı, genel sağlığı da fazlasıyla etkiliyor.
Sağlıklı olmanın yolu ağızdan başlıyor

Bu bölgedeki problemlerin bazen bir hastalık habercisi de olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Günümüzde yapılan araştırmalar ağız ve diş sağlığının bozulmasının diyabet, kalp-damar hastalıkları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok sistemik problemle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Günlük diş bakımı ve rutin doktor kontrolleri ile bu tehlikelere karşı önlem almak mümkün” dedi.

 

Ağız sağlığı genel vücut bütünlüğü için bir ayna görevi de görüyor. Son yapılan araştırmaların bu ifadeyi kanıtladığını açıklayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Örneğin diş eti hastalıkları, bölgedeki dokuların enfekte olduğu ciddi bir sağlık sorunu. Enfeksiyon esnasında ağızdaki bakteriler kan dolaşımına karışarak vücutta da iltihaplanmaya yol açabilir. Araştırmalar diş eti problemlerine sahip hastaların, kalp krizi ve inme gibi hayatı tehdit eden durumlarla karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Düzenli diş hekimi kontrolü ve iyi bir ağız hijyeni, bu ve benzeri riskleri azaltmanın en etkili yollarından biri” şeklinde konuştu.

 

Diş eti hastalıkları kan şekerini fırlatabilir

Diyabet ve ağız sağlığının, birbirini doğrudan etkilediğini belirten Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Yüksek kan şekeri seviyesi, diş etini enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir. Aynı şekilde diş eti hastalıkları da diyabetin kontrolünü zorlaştırarak kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu ilişki, diyabet hastalarının ağız sağlığını daha yakından takip etmeleri gerektiğini ortaya koyar” dedi.

 

Ağızda oluşan bakteriler kalbe kadar uzanabiliyor

Ağızdaki enfeksiyonların kalp sağlığını da tehdit ettiğini söyleyen Dt. Ayça Tarakçı, “Diş eti hastalıkları sırasında oluşan bakteri ve toksinler, kan dolaşımına karışarak damar iltihaplanmasına yol açabilir. Bu durum, damar sertliği gibi ciddi problemleri tetikleyerek kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi, kalp hastalıklarından korunmak için önemli bir faktördür. Bu nedenle düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri, kalp sağlığını korumak için de vazgeçilmezdir” dedi.

 

Hijyen eksikliği risk oluşturuyor

Kötü ağız hijyeninin solunum yolu enfeksiyonlarının gelişmesine de zemin hazırlayabileceğinin altını çizen Dt. Tarakçı, “Özellikle kötü ağız hijyenine bağlı olarak diş ve diş eti arasındaki bölge, hastalık yapan mikroorganizmalarla dolu bir depo haline gelir ve bu mikroorganizmalar da zatürre gelişimine zemin hazırlar. Bu durum özellikle yaşlı bireylerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha belirgin riskler taşır. Bu basit kişisel bakım adımı, özellikle hassas gruplarda hayati bir fark yaratabilir” açıklamasında bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim