• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:53Güneş 07:18Öğle 12:53İkindi 15:50Akşam 18:19Yatsı 19:39
    • 19°C Kocaeli
    • 20°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 8787.02 -0.58
  • Altın: 3027.519 0.16
  • Dolar: 34.1864 -0.12
  • Euro: 36.9902 -0.05

SAĞLIKLI UZUN YAŞAMIN 3 SIRRI

Sağlık alanında son yıllarda yükselen “longevity” kavramı, uzun yaşamla birlikte sağlıklı yaş almanın anahtarı olarak görülüyor.
SAĞLIKLI UZUN YAŞAMIN 3 SIRRI

Tarih boyunca insanlar, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin yollarını aramışlardır. Bilimsel gelişmeler ve yaşam koşullarındaki iyileşmeler, insan ömrünü uzatma konusunda önemli adımlar atılmasını sağlamıştır. Ancak sadece uzun yaşamak değil, bu süreci sağlıklı ve kaliteli geçirmek de büyük önem taşıyor. Bu noktada son yıllarda adını sıkça duyduğumuz “longevity” kavramı karşımıza çıkıyor.

Yaşam süresini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Genetik yapı, çevresel etkiler, yaşam tarzı tercihleri ve beslenme alışkanlıkları bu faktörlerin başında geliyor. Sağlıklı bir beslenme düzeni, düzenli egzersiz, stres kontrolü, kaliteli uyku ve sosyal bağların güçlü olması, uzun ömürle ilişkili temel unsurları oluşturuyor.

Popülerliği giderek artan longevity’e dair çalışmaların ve önerilerin sıklıkla karşımıza çıktığına dikkat çeken Acıbadem LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzm. Dr. İrem Önlen, “İnsanların uzun yaşama dair ilgisi varlığı boyunca devam etmiştir. Her insan sevdikleriyle birlikte güzel ve kaliteli vakit geçirebileceği uzun bir ömrü olsun ister. Fakat çoğu zaman uzun yaşamak demek, sağlıklı ve mutlu yaşamak anlamına gelmiyor. Bugün yapılan araştırmalara göre ömür uzasa da belli bir yaştan sonra hastalıklarla dolu bir yaşam devam ediyor.

Longevity kavramı bize sağlıklı bir uzun yaşam vaat ediyor. Bugünkü yaşam biçiminiz ve attığınız adımlar, gelecekte nasıl yaşlanacağınızı kendinizin seçmesine imkan veriyor.    

İnsan; hastalıkları iyileştirme, hastalıklardan korunma ve önceden önlem alma gibi konularda daima bir hekime ihtiyaç duysa da uzun yaşam konusunda, günlük yaşamda kendi yapabileceklerinin ne olduğu arayışına hep devam etmiştir” dedi.

3 Önemli Hatırlatma!

Acıbadem LifeClub hekimlerinden Uzm. Dr. İrem Önlen, günlük olarak uzun vadeli sağlığa katkıda bulunacak üç önemli longevity hatırlatmasını şöyle sıraladı:

Gökkuşağı Gibi Beslenenin!

Farklı renkli gıdalar, her biri vücuda farklı besin maddeleri sağlar. Bu yaklaşım, vücudun ihtiyaç duyduğu çeşitli vitamin, mineral, antioksidan ve fitokimyasalları almasını sağlar. Böylelikle bağışıklık güçlenir, hücre hasarı önlenir, kalp sağlığı korunarak yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olunur.

Kırmızı renkli gıdalar (çilek, karpuz, biber vb.) likopen ve antosiyanin içerir. Kalp sağlığı için önemli olan bu besinler sağlıklı yaşlanma için mutlaka her gün tüketilmelidir.

Turuncu sarı besinler (havuç, portakal, mango vb.) beta-karoten ve C vitamini açısından zengindir ve göz sağlığı, bağışıklık için önemlidir.

Mavi ve mor renkli gıdalar (böğürtlen, yaban mersini, mor soğan, mor lahana vb.) antosiyanin adı verilen güçlü antioksidanlar içerir. Beyin sağlığını korur, hafızayı destekler ve yaşlanma etkilerini yavaşlatır.

Yeşil renkli gıdalar (brokoli, kivi, roka, maydanoz vb.) klorofil, lif, folat, kalsiyum ve demir bakımından zengindir. Bağışıklık sistemi için önemlidir.

Hareket Edin!

Mitokondrilerinizi yani size enerji veren organellerinizi çalıştırın. Yaşla birlikte azalan bu organellerin rejenerasyonunu sağlamak uzun yaşam için gerekliliktir. Bu da doğru zamanda, doğru şekilde yapılan egzersizlerle mümkündür.

Yoğunluklu Aralıklı Antrenman (HIIT); kısa süreli yüksek yoğunluklu egzersizlerin ardından kısa dinlenme dönemleri içerir.

Dayanıklılık Antrenmanı (Aerobik Egzersiz); düşük-orta yoğunlukta yapılan uzun süreli aerobik egzersizleri içerir.

Kuvvet Antrenmanı; ağırlık kaldırma, direnç bantları kullanma ya da vücut ağırlığı egzersizlerini (şınav, plank, squat) içerir.

Sıçrama ve Patlayıcı Egzersizler (Plyometrik); sıçramak, patlayıcı güce dayalı egzersizler (box jump, burpee) mitokondrilerdeki biyogenez sürecini sağlar.

Sigarayı Bırakın!

Çünkü her sigara ömrünüzden 11 dakika çalıyor. Her paket sigara ömrünüzü 3.5 saat kısaltıyor, ortalama 14 yıl kaybediyorsunuz. Sigara, tütün ürünleri (vipe, icos, elektronik vb.) vücutta yaşlanmanın temel nedeni olan oksidatif stresi çoğaltarak ömrünüzü kısaltıyor.

Bu hatırlatmalar, sağlıklı yaşam tarzını sürdürülebilir kılmaya ve yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim