• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 06:34Güneş 08:05Öğle 12:59İkindi 15:22Akşam 17:43Yatsı 19:09
    • 8°C Kocaeli
    • 10°C İstanbul
    • 5°C Ankara
    • 6°C Rize
  • BIST: 9827.23 1.51
  • Altın: 2954.659 0.39
  • Dolar: 34.7445 0.10
  • Euro: 36.5021 -0.16

Sanayi Odası Başkanı'ndan Kocaeli'ye istihdam müjdesi!

Kocaeli Sanayi Odası(KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ağustos ayındaki toplantıda yeni istihdam alanlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Zeytinoğlu Kocaeli’nin yeni sanayi alanlarına ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Sanayi Odası Başkanı'ndan Kocaeli'ye istihdam müjdesi!

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) bugün Kocaeli Sanayi Odası’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla meclis toplantı gerçekleştirildi. Toplatıda ülkenin ekonomik verileri değerlendirildi. Toplantıya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri’nden Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Veysel Tipioğlu, Cemil Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyüakın’da katıldı. Meclis toplantısında söz alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasına 17 Ağustos ve 6 Şubat’taki depremlerde hayatını kaybeden insanları yad ederek başladı, “Değerli Üyeler, bildiğiniz gibi 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 24 yıl geçti. Gölcük depreminde ve 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerinde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Umarız bir daha böyle acılar yaşamayız” dedi.

MEVDUAT FAİZLERİNİN ARTMASINI BEKLİYORUZ

Konuşmasının devamında ekonomik verileri, yatırımları ve istihdamı değerlendiren Zeytinoğlu şu ifadeleri kullandı: “İhracatçıların krediye erişimi açısından olumlu bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. MB, ihracatçının reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat arttırdı. (Günlük limiti 300 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye çıkarıldı.) Ayrıca, TCMB'nin sadeleşme süreci kapsamında reeskont kredilerinde yüzde 30 ilave döviz satış şartı ve önden döviz satış şartı gibi koşullar kaldırıldı. Diğer taraftan para politikasında başlatılan bu sadeleşme ve sıkılaşma kararları ile dolarizasyonun artmaması için mevduat faizinin arttırılmasını bekliyoruz.
 
Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre temmuz ayında Kocaeli’den gerçekleşen;
*İhracat → 3 milyar 364 milyon dolar (% 16,6)
*İthalat → 7 milyar 729 milyon dolar (% 26,2)
 
İlk yedi aylık döneme baktığımızda;
*İhracat → 22 milyar 24 milyon dolar (% - 0,4)
*İthalat → 47 milyar 238 milyon dolar (% + 13,6)
 
Döviz kurlarındaki yükselişin enflasyona etkisini görüyoruz.
(Geçen aya göre; Yıllık TÜFE → 9,62 puan  / Yıllık ÜFE → 4,08 puan arttı.)

 

ENFLASYONUN YUKARI YÖNLÜ YANSIMASININ DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Ağustos ayında da yükselişin, enflasyona yukarı yönlü yansımasının devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, 27 temmuzda TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumu yapıldı. Buna göre 2023 enflasyon tahmini → yüzde 58’e yükseltildi.  (2023 önceki tahmin →yüzde 22,3) Bu tahmin biraz daha yukarı yönlü revize edilebilir. Diğer taraftan, 20 Temmuz’da TCMB, politika faizini yüzde 17,5 seviyesine yükseltti. Yapılan açıklamada; parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği belirtildi. Her zaman dile getirdiğimiz gibi işgücü verilerinde; işsizlik oranından ziyade işgücüne katılım ve çalışan sayısına bakmanın daha verimli olacağını düşünüyoruz. 

KADIN İSTİHDAMANIN ARTTIRILMASINI TALEP EDİYORUZ

Türkiye ile benzer nüfusa sahip Almanya’da nüfusun yarısından fazlası çalışmaktadır. Nüfusumuza oranla çalışan sayısının daha yüksek seviyelerde olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, iş gücüne katılım oranının arttırılmasını, bunun için de özellikle genç ve kadın istihdamının arttırılması için gerekli teşvik ve sosyal politika mekanizmalarının aktif olarak çalıştırılmasını ve bu yönde düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. 

KOCAELİ KATMA DEĞER BAKIMINDAN ÖNEMLİ BİR İL

Kocaeli yüzölçümü bakımından küçük, ancak katma değeri bakımından önemli bir il. İlimizin Türkiye imalat sanayine sağladığı katkı yüzde 13, Ar-Ge Merkezi olan toplam 1.290 adet şirketin, 132 tanesi ilimizde yer alıyor.
17 adet de Tasarım Merkezimiz var. Türkiye sıralamasında İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alıyoruz. TÜBİTAK TEYDEB destek programlarının limitlerini güncellediniz. Bu artışların Ar-Ge projelerinin artmasında olumlu etki yaratacağını düşünüyoruz. Türkiye dış ticaretinin yüzde 17,6’sı Kocaeli’nden gerçekleşiyor. (108,95 milyar dolarlık dış ticaret) Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette 37. sıradayız.
(Slovenya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya gibi AB üyelerinden fazla) Kocaeli; İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra toplanan vergilerin %10,07’sini karşılayan dördüncü il.(2022 yılı)
*2022 yılında → 237 milyar 044 milyon
(69 ilin vergi geliri→225 milyar 56 milyon TL)
*Kişi başına ödediğimiz vergi geliri → 114 bin
(Türkiye ortalaması ise 27 bin 595 TL)
*Böylece, Kocaeli; Türkiye ortalamasının 4 katı kişi başına vergi ödedi ve yine devlete en fazla kazanç sağlayan il oldu.

ISLAH OSB OLABİLECEK 5-6 OLDUĞUNU BELİRTMEK İSTİYORUZ

Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il arasında 13. sıradayız. Sanayi alan oranı açısından ilk 15 il arasında ise Düzce’den sonra 2. sırada yer alıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi alanlarının toplamı bakımından ise Ankara, Tekirdağ, Bursa, Konya, Gaziantep ve İzmir’den sonra 7. sıradayız. Konumunun ve ilimizde bulunan 35 liman ve iskelenin ilimizi rekabetçi kıldığını biliyoruz. Bu avantajlar nedeni ile arazi bedelleri yüksek olmasına rağmen yabancı sermayeli firmalar yatırım yapmak için ilimizi tercih ediyor. Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine %13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ilimizde Islah OSB olabilecek 5-6 bölgenin olduğunu da belirtmek isterim. Diğer taraftan Sayın Bakanım; Marmara’daki sanayinin taşınmasını ve düşük katma değerli olan sektörlerin dışarı çıkarılmasını planladığınızı açıkladınız. Zaten ilimizde katma değeri düşük olan sanayi doğal olarak Anadolu’ya taşınıyor. Anadolu’ya taşınan işletmelerin İstanbul ve Avrupa’ya hızlı demiryolu yük taşımacılığı ile bağlanması önemli. Bunun için en az 3-4 adet demiryolu aksının oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Böylece Anadolu’daki sanayileşme de hız kazanacaktır. 

ELEMAN BULAMAMA SORUNU KRONİKLEŞMİŞTİR

Tüm sektörlerde eleman bulamama sorunu kronik bir şekilde devam etmekte olup, gençlerin imalata yönelik ve direkt imalatın içerisinde çalışmaya olan ilgisi azaltmaktadır. Gençler tarafından daha çok ofis ortamı ve beyaz yaka işler aranmaktadır. Bu kapsamda TOBB olarak Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile 81 ilde 81 meslek lisesi projesini hayata geçirdik. Eleman bulunamama sorunu konusunda daha somut adımlar atılması, mesleki eğitime ayrılan kaynağın arttırılması, istihdamda mesleki eğitim alan çalışanlara verilen desteklerin arttırılması, sosyal yardımların tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim