Çayırova belediyesi bu yaz sivri sinek mücadelesini kimyasal yollar yerine biyolojik denge sistemleri ile sağlamayı planlıyor. İlçedeki gölet ve derelere “Gambusia'' adlı balık türü bırakılarak sivrisinekler ile mücadele gerçekleştirilicek.
İlk etapta ilçe sınırları içerisindeki süs göletlerine ve havuzlara bırakılması planlanan bu balık türü su şartlarını ayırt etmeden yaşayabiliyor ve her biri günde yaklaşık 100 sivrisinek larvası yiyebiliyor. Kısa sürede çoğalması özelliğiyle de sivrisinek mücadelesinde etkin bir rol oynaması bekleniyor. Böylece sivrisinek sorunu olan bölgelerde ilaç atmaksızın ve çevre dengesi korunarak mücadele gerçekleştirilmiş olacak.
DAHA AZ BİYOLOJİK MADDE KULLANILACAK
Belediye yetkililerinden yapılan açıklamada “Gambusialar özellikle sivrisinek larvalarını arayarak onları bulup yok etme özelliğine sahip bir balık türü. Düşük oksijenli sularda (kirli sular) yaşayabilen ve boyutları 1 -7 santimetre arasında değişen bu balıkların yakalama ve taşınmaları kolay olmasından dolayı, mücadelede aktif olarak katkı sağlıyor. Sıklıkla şikâyetlerin geldiği bölgelerde bulunan açık sularla bağlantısı olmayan gölet veya benzeri su birikintilerine bu balıkları bırakıyoruz, böylece sivrisinekle mücadelemizi bir adım öteye taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca sivrisinek ile mücadele ederken daha az biyolojik madde kullanmış oluyoruz” denildi.
AÇIKTA BIRAKILAN SU KAPLARINA DİKKAT
Ayrıca yetkililer vatandaşları sivrisinek üremelerine karşı çevrelerinde açıkta bırakılan su dolu kovalar, bodrum katlardaki su birikintileri konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyor. Yağmur suyu biriksin diye konulmuş bir varilin, fazla su konulmuş bir çiçek saksısının bile binlerce sivrisineğin üremesine sebep olacağı konusunda uyarıyor, bilgilendiriyor.