Kocaeli Büyükşehir Belediyesi vatandaşların rahat bir yaz mevsimi geçirmeleri için sivrisineklerin üreyebilecekleri alanları ilaçlamaya devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğü bünyesinde 2007 yılından bu yana kamuya açık alanlarda yaz ve kış dönemlerinde vektör mücadelesi yapılıyor. Yılın 12 ayı boyunca aralıksız devam eden “Vektör Mücadelesi Hizmeti” kapsamında karasinek, sivrisinek, haşere ve kemirgenlere karşı ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriliyor. Çalışmalar yıl içinde periyodik aralıklarla devam ediyor.
ÜREME ALANLARI İLAÇLANLIYOR
Bu kapsamda hastalıkların yayılmasında aracılık eden, halk sağlığında tehdit oluşturacak vektör canlılar hedef alınıyor. Zararlı canlılara karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının çevre sağlığına olumsuz etkiler oluşturmasının önüne geçmek ve yürütülen kimyasal çalışmaları en az düzeye indirmek için özen gösteriliyor. Çalışmalar bu zararlıların üreme noktaları olan su birikintileri, dereler, göller, alt yapı sistemleri, ahır ve gübrelikler gibi hedef alanlarda yoğunlaştırılıyor.
BİYOLOJİK İLAÇ KULLANILIYOR
Gerçekleştirilen bu ilaçlama faaliyetlerinde vektörlerle mücadele edilirken, çevreye zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor. Tercih edilen ilaçlama ürünlerinin büyük çoğunluğunu biyolojik ürünler oluşturuyor. Eskiden beri alışılan ULV yöntemi ile uçan sineğe yönelik yapılan ilaçlama uygulamaları halk sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinden dolayı artık yapılmıyor. Vektör mücadelesi ağırlıkla larva döneminde yapılıyor.
10 BİN HEKTAR SULAK ALAN İLAÇLANIYOR
Vektör mücadelesinde son teknoloji cihazlar kullanılıyor. Sivrisinek mücadelesinde Türkiye’de ilk kez karada ve suda hareket edebilen 8x8 amfibik araç kullanılıyor. Yapılan tüm çalışmalarda kullanılan araç ve ekipmanın modernizasyonu periyodik olarak yapılıyor. Bu sayede yaz döneminde her ay ortalama 9 bin ahır ve gübrelikte karasinek ve kene mücadelesi gerçekleştiriliyor. Yılda yaklaşık 10 bin hektar sulak alanda larva uygulaması yapılıyor.