Bu arada, AP Raportöründen, Türk Vatandaşlarına 30 Haziran'dan sonra Schengen bölgesi için vize muafiyeti tanınması ihtimali çok zor açıklaması geldi
AB vize serbestisini tanısa bile istediğinde geri çekebilecek
Gazete Habertürk'ten Bahar Bakır'ın haberine göre, Türkiye ile Haziran ayı sonunda vizeleri kaldırmaya hazırlanan Avrupa Komisyonu, Schengen sınırlarını korumak için ek önlemleri gündeme getirdi.
Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vize serbestisi konusunda gerektiğinde “süspansiyon mekanizması”nı devreye sokarak bu serbestisiyi geri çekebileceği ortaya çıktı. Türkiye ile haziran ayı sonunda vizeleri kaldırmaya hazırlanan Avrupa Komisyonu, Schengen sınırlarını korumak için ek önlemleri gündeme getirdi. Bu önlemler şöyle:
-Komisyon, Schengen bölgesi ve dış sınırlarda AB Giriş-Çıkış Sistemi’nin (EES) güçlendirilmesini istedi. Bunun temel nedeni, üçüncü ülke vatandaşları için sınır kontrolündeki kaliteyi artırmak, sınırlar içinde kalanlar için sistematik ve güvenilir bir kimlik tanımlama sistemi oluşturmak ve yasa dışı göçü önlemek.
-AB, Ağustos 2016’da AB Seyahat Bilgileri ve İzin Sistemleri (ETIAS) adlı yeni bir sistemi devreye sokmaya hazırlanıyor. ABD modelinden örnek alınarak hazırlanan sistem, Schengen bölgesinin güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
Ne zaman devreye girecek?
"Süspansiyon mekanizması"nın yer aldığı vize düzenlemesi, herhangi bir AB üyesi devlete, şartların yerine getirilmemesi durumunda vizeyi geri getirmek için girişimde bulunma hakkı sağlıyor. Bu şartlar şöyle sıralanıyor:
-Türkiye’den gelen 3. ülke vatandaşlarının yasa dışı göçmen sayısının aniden ya da kademeli olarak artması,
-AB ülkelerinde yasa dışı olarak kalan 3. ülke vatandaşlarının sayısının artması,
-AB’de yakalanan 3. ülke vatandaşlarının herhangi bir iltica başvurusunda bulunmamış olması,
-Geri Kabul taleplerinin reddedilmesi.
Parmak izli biyometrik pasaportun içinde ne var?
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, vize serbestisinin koşulları arasında yer alan parmak izli biyometrik pasaportta hangi bilgilerin yer alacağı konusunda açıklama yaptı. Buna göre AB ülkelerindeki pasaportlarda hangi bilgiler yer alıyorsa Türk pasaportlarında da aynı bilgilere yer verilecek, Türkiye’ye özgü ilave bilgiler olmayacak. Çiplerde,nüfus cüzdanındaki bilgiler , biyometrik fotoğraf, parmak izi ve imza yer alacak.
CAN SIKAN 'VİZESİZ AVRUPA' AÇIKLAMASI
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türk vatandaşlarına 30 Haziran'dan sonra Schengen bölgesi için vize muafiyeti tanınması ihtimalinin düşük olduğunu iddia etti.
BBC Türkçe'nin haberine göre; Piri, AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun vize serbestisi konusunda Türkiye'ye yeşil ışık yakmasını değerlendirdi.
Piri, Türkiye'nin "vizesiz Avrupa" konusunda istenen 72 koşulu 1 Temmuz'a kadar yerine getiremeyeceğini iddia etti.
Hollanda televizyonunda yayınlanan bir programda konuşan Piri, "Türkiye'nin mevcut terörle mücadele yasalarının" demokratikleşme önünde engel olduğunu belirtti.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans dün yaptığı açıklamada, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi getirilmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne tavsiyede bulunduklarını açıklamıştı.
Ancak Timmermans Türkiye'nin, "terörle mücadele yasası da dahil" beş kriteri de acilen yerine getirmesi gerektiğini söylemişti.