- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki süreçte hızlı ve çok somut adımlar atacağız. Malezya ile Türkiye’yi kardeşliğin ötesine taşıyarak gerçek birer stratejik ortak yapacağız. Ticareti 5 milyar dolardan daha yukarıya taşıyacağız” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Malezya çalışma yemeği TOBB’da düzenlendi. TOBB’da düzenlenen yemeğe Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve diğer yetkililer katıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Malezya ve Türkiye olarak Asya ve Avrupa coğrafyalarında ekonomik yapıları birbirine benzediğini söyleyerek, iki ülkenin küresel siyasette aynı ittifak içinde yer alan, aynı inancı paylaşan ve zenginleşme noktasında benzer hedefleri olan iki ülke olduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin D-8, İslam İşbirliği Teşkilatı içinde birlikte olduğunu kaydederek, iki ülkenin dünyanın yükselen pazarları içinde de beraber olduklarını aktardı.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Malezya’nın pek çok alanda birbirine benzediğine dikkat çekerek, “Ticari ilişkilerimiz çok daha eskiye dayanıyor. Bu köklü tarihe rağmen ekonomik ilişkilerimizin boyutu iki tarafı da memnun etmiyor. Bakın ülkelerimizin milli gelir toplamı 1 trilyonun üzerinde. Dış ticaret hacimlerimizin toplamı 840 milyar doların üzerinde. Buna rağmen iki ülkenin kendi arasındaki ticaret hacmi sadece 1 milyar 500 milyon dolar. Yani toplam ticaretimizin sadece binde 1,5’ini birbirimizle yapıyoruz. Türkiye’nin ve Malezya’nın hızla dünyaya açıldığı bu dönemde gerçekten çok komik bir rakam” ifadelerini kullandı.
İki ülkenin konumlarının, işbirliği için büyük imkânlar sağladığını altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, dünyanın en büyük ekonomik bütünleşme modeli olan AB ile Gümrük Birliği ilişkisi içinde. Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarlarına açılmak için doğal bir üs gibiyiz. Tüm bu bölgenin ortasındaki en büyük sanayi ülkesi ve en büyük sanayi ihracatçısıyız. Türkiye, Malezya için tüm bu pazarlara giriş kapısıdır. Aynı şekilde, Malezya ASEAN piyasası için Türk girişimcilere büyük fırsatlar sunuyor. Peki biz neden bunları avantaja çeviremiyoruz? Çünkü birbirimizi yeterince tanımıyoruz. Biz Türk iş dünyası olarak bu avantajları artık çok daha ciddi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bu konuda kararlıyız” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
“İkili ticaret hacmimizi artıracak en önemli mekanizmalardan biri Serbest Ticaret Anlaşmasıdır. Bugün, Malezya ile Türkiye arasında, müzakereleri sonra eren Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacak. STA’nın yürürlüğe girmesi bu anlamda müthiş bir başlangıç olacaktır. Dikkat edin, başlangıç diyorum, çünkü bizim Malezya ile ilgili hedeflerimiz bunun çok daha ötesinde. Yine bugün Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma imzalanacak. Böylece, kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirmiş olacağız. Bundan sonra kardeş kardeşin evine vize alarak değil, selam vererek girecek. Buna paralel olarak, THY 2014 yılı itibariyle İstanbul ve Kuala Lumpur arasında haftada dört sefer yapma kararı aldı. Kısa bir süre sonra THY’nin günlük seferlere başlaması da planlanıyor. İşte bütün bunlar, Malezya’nın Türkiye ve Türk iş dünyası için öneminin en somut göstergeleridir.”
Hisarcıklıoğlu, Malezya’nın önde gelen think-tank kuruluşlarından olan ve aynı zamanda Türk-Malezya İş Konseyimizin de karşı kanat sekretaryasını yürüten Asya Strateji ve Liderlik Enstitüsü ile TOBB arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını belirterek şunları dedi:
“Şimdi, ikili ilişkilerde ön plana çıkan sektörlerde işbirliğini artırmaya yönelik bir etki analizi çalışması yapacağız. Mevcut potansiyeli tespit ettikten sonra, bu sektörlerde yoğunlaşmış Tedarikçiler Konferansı, Yatırım Forumu, Yuvarlak Masa Toplantıları ile ilişkilerimize yön ve hız vereceğiz. Önümüzdeki süreçte hızlı ve çok somut adımlar atacağız. Malezya ile Türkiye’yi kardeşliğin ötesine taşıyarak gerçek birer stratejik ortak yapacağız. Ticareti 5 milyar dolardan daha yukarıya taşıyacağız. Bakın, bu çalışma yemeği de bir adımdır. Bugün burada bir araya gelen özel sektör temsilcilerimiz büyük işlere imza atacaklar. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacaklardır”.