'Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler' çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi'nde yapıldı. Çalıştayda konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1500'den fazla yüksek yapının olduğunu, bu rakama 10 ila 20 katlı bina sayısının eklenmesi halinde rakamın 3-4 kat artabileceğini ifade etti.
BAKAN DA KATILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlendi. Çalıştayda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı tarafından yürütülen Türkiye'deki yüksek yapılar envanteri çalışmasından önemli başlıklar sunuldu. Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen 'Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi Çalıştayı'nın açılış konuşmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu gerçekleştirdi.
178 ADET RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Boğaziçi Üniversitesi ile ortak bir çalışma protokolü imzaladığının altını çizen Fatma Güldemet Sarı konuşmasında şu verileri paylaştı: “Afete hazır Türkiye düşüncesiyle başlayan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 47 ilimizde 178 adet riskli alan ile 467 hektarlık Kentsel Yenileme Alanı ve 8.171 hektarlık Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmiştir. Buna ek olarak 21 ilimizde 37.782 hektarlık 52 adet Rezerv Yapı Alanı belirlenmiştir. Ayrıca 265.684 konut ve 41.652 işyeri olmak üzere toplam 307.336 adet bağımsız bölüm içeren 91.213 adet binada riskli yapı tespiti yapılmıştır. Bu tespitler dahilinde de iş makinaları ile yapılan mekanik, yeni tekniklerin kullanıldığı teknolojik ve patlayıcılar ile yapılan patlatmalı yıkım konusunda ayrı bir uzmanlığa sahip Bakanlığımızca 33.412 adet riskli yapının yıkımı sağlanmıştır”. Olası bir afet sonrası hasar tespitlerinin doğru ve hızlı bir şekilde yapılmasını amaçladıklarını belirten Güldemet Sarı, konu ile ilgili teknik personelin Japonya ve ABD'de, araştırma ve inceleme faaliyetlerinde bulunduğunu ifade etti.
1 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN YÜKSEK YAPILARDA YAŞIYOR
Çalıştayda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise, Türkiye genelinde bulunan bin 500 yüksek binada neredeyse 1 milyonun üzerinde insan yaşadığını tahmin ettiğini söyleyerek konunun önemine değindi. Barbarosoğlu konuşmasının ardından Bakan Fatmagül Sarı'ya plaket takdim etti.
TÜRKİYE GENELİNDE 38 İLDE 20 KAT VE CİVARINDA 1500'DEN FAZLA YAPI VAR
Çalıştayda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar Türkiye genelinde 38 ilde 20 kat ve civarında 1500'den fazla yüksek yapının olduğu tespitinde bulundu. Bu sayının yaklaşık 3'te 1'nin halen inşaat halinde olduğunu hatırlatan Akkar, 10 ila 20 katlı bina sayısının eklenmesi halinde bu rakamın 3-4 kat yükselebileceğini ifade etti. Olası bir deprem durumunda kaç yüksek yapıda hasar oluşacağına dair kesin bir rakam vermeyen Akkar, “Beklenen en büyük deprem etkileri altında, yüksek yapılarda lokal alanlarda ciddi hasarların olma ihtimali artıyor” dedi. Yüksek yapılardan daire satın alacakları uyaran Akkar, “Müteahitten o projenin statik projelerini, kontrol mekanizmasıyla nasıl bir onay çabasından geçtiklerini araştırabilirler” dedi. Akkar, bu yapıların proje aşamasındayken, henüz piyasaya çıkmadan tamamıyla bağımsız bir denetim kurumu ile kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
TÜRKİYE YÜKSEK BİNALARDA 16'INCI SIRADA
Türkiye'de bu alanda ilk defa envanter çalışması başlatmış olduklarını belirten Akkar, bu çalışma kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir'deki yüksek katlı (20 kat ve üzerindeki) yapıları incelediklerini belirtti. Son 10 yılda İstanbul'da 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısının 60'ı geçtiğini belirten Akkar, Türkiye'nin +100 metre binalar sıralamasında dünyada 16. olduğunu belirtti. Yapılan araştırmaya göre İstanbul, yüksek katlı binalar açısından dünyada 25. sırada geliyor. Ankara'da ise geçen 10 yılda yaklaşık 20 binanın 100 metre ve üzerinde inşa edildiğini belirten Akkar, çok katlı binalar dünya sıralamasında Ankara'nın 60. Sırada olduğunu ifade etti. İzmir'de ise son beş yıl içinde yüksek bina sayısının arttığına dikkat çeken Akkar, Türkiye genelinde 38 ilde, 565'i inşa halinde olan toplam 1593 adet 20 kat üzeri yüksek bina olduğunu ekledi.