HAFIZA OYUNLARI ZEKAYI ARTIRIYOR
Hafıza oyunlarının zekayı artırdığını belirten Dr. Nilgün Polat, su tüketiminin beyin fonksiyonları için önemine dikkat çekti. Aynı zamanda B ve E vitaminlerini kapsayan besinlerin mutlaka tüketilmesini söyleyen Polat, kahvaltının önemine vurgu yaptı. Ana karakter bakımından zengin ve kurgusu hemen çözülemeyen tarzdaki TV programlarının zekayı geliştirdiğini kaydeden Uzm. Dr. Polat, müzik dinlemenin de hafızayı güçlendirdiği kadar matematik ve fen bilimlerine olan yeteneği de artırdığını sözlerine ekledi.
"Gün boyu su içmenin vücuda olan faydasının yanı sıra, vücudun sıvı dengesini ayarlayarak, oksijen ve besinleri beyne daha etkin şekilde taşıdığını gösteriyor. Hafızayı güçlendirmek için de B vitamini çok önemli. B vitamini eksikliğinin yetişkinlerde zihinsel faaliyetlerin düştüğünü gösteriyor. Muz, hindi, balık, fasulye, mercimek ve patates gibi B vitamini bakımından zengin besinleri diyetinize eklemenizde fayda var. E vitamini de antioksidan olarak çalıştığı için beyin sağlığınızı korumanıza yardımcı oluyor. Ayrıca depresyon düşürücü ve Alzheimer'ı yavaşlatıcı etkisi olan E vitaminini, fındık, lifli yeşil bitkiler, kivi ve mangoda tüketebilirsiniz."
EN SAĞLIKLI ÖĞÜN KAHVALTI
Kahvaltının günün en sağlıklı öğünü olduğunu hatırlatan Dr. Polat, "Kahvaltının, beyin için en etkili öğün olduğu yakın zamanda yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Her gün kahvaltı yapmak odaklanma becerisini, hafızayı, yaratıcılığı ve genel performansı artırıyor. Bunun yanı sıra saf yeşil çay da zihnin açık kalmasını sağlıyor ve odaklanma becerisini artırıyor" dedi.
ZEKA GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ , UNUTKANLIĞIN ÖNÜNE GEÇME METODLARI
Kullanılan organların daha çok geliştiği,daha az kullananlarında daha az geliştiği hatta yok olduğu bilimsel bir teoridir.Sağlakların sol ellerini kullanma özelliklerinin zayıf olması,aynı şekilde solaklarında sağ el ve ayaklarını kullanma özelliğinin de daha kısıtlı olması bu teoriye kanıt olarak gösterilmektedir.
İnsan beyni her ne kadar karmaşık gözüken bir sisteme sahip gözükse de kuralı basittir.Geliştirilebilir ve körelebilir.Körelmesi kolaydır.Sürekli hazıra yönelmek ve bir konu hakkında çözüm üretmek için çaba göstermemek pratik zekayı bir süre sonra zayıflatacaktır.Fakat geliştirilmesi için farklı yollar,farklı çözümler bulunmaktadır.Biz bu yollardan uzmanların önerdiği 11 tanesini sizler için derledik.
1- Akıllı ilaçlar: ”Modafinil” gibi ilaçlar, beyni 90 saat boyunca uyanık tutuyor. Beynin bir bölgesinden diğerine veri akışını sağlayan kimyasalları artırıyor.
2- Yiyecekler: Protein açısından zengin besinler yarar sağlıyor. Düzenli kahvaltı yapmak da zihinsel performansı artırıyor; gazlı içecekler tam tersi etki yapıyor.
3- Müzik: Özellikle Mozart dinlemenin matematiksel zekâyı artırdığı ve müzik derslerinin, çocukların IQ”sunu yükselttiği belirlendi. Ancak pop müziğin böyle bir etkisi görülmedi.
4- Biyonik beyin: Elektrotlarla beyne az miktarda elektrik akımı vermenin, beynin gücünü artırdığı belirtiliyor.
5- Zihinsel egzersizler: Zor matematik soruları zekâyı keskinleştiriyor. 5 hafta boyunca zihinsel egzersiz yaptırılan çocukların IQ”su 8 puan yükseldi.
6- Hafıza oyunları: İskambil destesindeki her kartı bir karakterle özdeşleştirip tüm karakterlerin yer aldığı bir hikâye yaratarak, 52 kartı sırasıyla hatırlayabilirsiniz.
7- Uyku: 21 saat boyunca uyumamak, beyin üzerinde sarhoşluk gibi bir etki yaratır. 2 saatlik çalışmadan sonra iyi bir gece uykusu uyumak, öğrenmeyi kolaylaştırır.
8- Yürüyüş: Haftada 3 kez yarımşar saat yürüyüş yapmak; öğrenme, konsantrasyon ve mantık gücünü yüzde 15 artırır.
9- Hobiler: Örgü ören, bulmaca çözen yaşlıların Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu tespit edildi.
10- Konsantrasyon: Bu da beyin için önemli bir egzersiz! Bir iş üzerindeyken, kısa süreli bir dikkat dağılması sonrasında yeniden konsantrasyon sağlamak yaklaşık 15 dakika sürer.
11- Nörolojik tarama: Beyin içindeki hareketliliği gösteren tarayıcılar, beynin aktivitelerini kontrol etmekte de kullanılabilir.
1.METABOLİZMA HIZI
Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak metabolizma hızımızı düşürür bu da takdir edersinizki bize zamanla kilo olarak geri döner. Metabolizmayı hızlandırmak ve olan kilolarınıza yenilerini eklemek istemiyorsanız mutlaka ama mutlaka güne kahvaltı yaparak başlayın.
2.ENERJİ
Yapılacak işler, günlük koşturmacalar kısacası koskoca birgün sizi beklerken güne enerjik başlamak oldukça önemli. Güne başlarken ihtiyacımız olan enerjiyi sabah kahvaltısından alabiliriz diye düşünüyoru. Dengeli ve protein ağırlıklı bir kahvaltı bize ihtiyacımız olan enerjiyi sağlar.
3.SİNDİRİM
Sindirim sisteminin kusursuz çalışması için mutlaka ama mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Hatta öncesinde koca bir bardak su için arkasından da bol proteinli sebzeli bir kahvaltı yapın. Sindirim sisteminizin ne kadar düzene gireceğini görüceksiniz.
4.MUTLULUK
Bence kahvaltı günün en önemli öğünü olmasının yanında en keyifli öğünü aynı zamanda. Arkadaşlarla yapılan uzun uzun kahvaltıları hayal edin. Kahvaltı yapmak sadece sağlığınıza katkıda bulunmaz aynı zamanda sizi mutlu kılar. Deneyin :)
5.DİKKAT PROBLEMİ
Son araştırmalar kahvaltı yapmayan insanlarda dikkat dağınıklığı olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan bu durum öğrenme kapasitesini de düşürdüğü için mutlaka çocuklarınız ve siz kahvaltıyı atlamıyorsunuz.
6.KİLO VERMEK
Kahvaltı etmenin faydaları arasında en güzeli sanırım bu :) İnsan kahvaltı ederek nasıl zayıflar demeyin, yukarıda saydığımız metabolizma hızını arttırması ve sindirim sistemini düzenlemesinin yanında gün içinde bizi tok tutmasıda kilo vermemize yardımcı olur.
7.PROTEİN İHTİYACI
Bilindiği gibi protein alımı vücudumuzun en büyük ihtiyaçlarından. Öğünler içinde en fazla protein tükettiğimiz ise şüphesiz kahvaltı. Yumurtalı, peynirli karbonhidrattan olabildiğince uzak bir kahvaltı günlük protein ihtiyacını karşılamak için yeterli olucaktır.