• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 06:23Güneş 07:53Öğle 12:55İkindi 15:25Akşam 17:48Yatsı 19:12
    • 6°C Kocaeli
    • 8°C İstanbul
    • 12°C Ankara
    • 14°C Rize
  • BIST: 9367.77 3.72
  • Altın: 2952.122 0.74
  • Dolar: 34.4839 0.07
  • Euro: 36.1941 -0.24

Üstü yara, altı kanser olabilir!

Vücudun belirli bölgelerinde çıkan ancak uzun süre geçmeyen yaralar yalnızca dermatolojik problemlere değil, ciddi hastalıklara da işaret ediyor olabilir.
Üstü yara, altı kanser olabilir!

Bir merhem ya da bandajla yaranın üzerinin kapatılması, alerji, enfeksiyon gibi olumsuz tablolara yol açarken, altta yatan karaciğer fonksiyon bozukluğu, diyabet, kanser gibi hastalıkların da geç tanı almasına neden açabilir. Memorial Şişli Hastanesi Yara Analizi ve Tedavi Merkezi’nden Prof. Dr. Orhan Babuçcu, yara tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

 

 

Her yara sadece yara değildir

Yaralar sıklıkla kendi başlarına bir hastalık olarak görülmektedir. Bu durum, yatak yarası gibi bazı durumlarda nispeten doğru olabilir. Diyabetli hastaların ayaklarında oluşan yaralar veya dolaşım bozukluğu nedeniyle uzuvlardaki yaralar da kendi başlarına bir sorun teşkil etmektedir. Ancak, her yara sadece yara değildir ve doğru bir analiz ve tedavi süreci gerektirir.

 

 

Kan ve lenf kanseri yara ile kendini gösterebilir

Bacaklarımızda oluşan ve hiçbir tedaviye cevap vermeyen yaralar, bazen iç organlarımızdaki, özellikle sindirim sistemimizdeki hastalıkların, hatta kanserlerin habercisi olabilir. Bu yaraları karaciğer bozukluklarında görülen döküntülerden ayırmak önemlidir. İyileşmeyen yaranın kendisi bir kanser olabilir veya 20 yıldan fazla süren bir yara kansere dönüşebilir. Bunlardan farklı olarak çeşitli kan ve lenf kanseri türleri kendisini deride yara olarak gösterebilir. Romatizmal hastalıkların büyük bir lekesiminde “vaskulit” denilen damar duvarlarının iltihabi reaksiyonu görülür, bu durum bazen iyileşmeyen yaralar şeklinde ortaya çıkar.

 

 

Bilinçsiz uygulanan merhem ve kremler yarayı daha da büyütebilir

 

Vücutta çıkan yaralar, genellikle endişeye neden olmaktadır. Bunun nedenlerinin araştırılmadan iyileştirme yoluna gidilmeye çalışılması, yara yerine bilinçsizce ilaç uygulanması alerjiye neden olarak daha büyük yaralar oluşturur. Bu durumda yara tedavi edilmeye çalışıldıkça daha da kötüleşebilmektedir.

 

 

Hastanın kendisi de yara yapabilir

Bazı durumlarda da psikolojik sorunları olan hastalar kendilerinde iyileşmeyen yaralar oluşturabilir. Burada amaç genellikle biraz daha ilgi veya tıbbi bakım olabilir. Bu durumun da uzman doktorlar tarafından teşhis edilip, tedavi yoluna gidilmesi çok önemlidir.

 

 

Yaranın kaynağı araştırılıp tedavi planı belirlenmeli

Vücutta çıkan her yara kişiyi paniğe sevk etmemelidir. Ancak bir yara ideal bir yara bakımına rağmen 3 ay içerisinde iyileşme göstermiyorsa, mutlaka konunun uzmanına danışılmalıdır. Yaranın nedeni teşhis edilip uygun bir tedavi planlaması yapılmalı, kişi doktorun tavsiyelerini harfiyen yerine getirmelidir. Altta yatan bir hastalık tespit edildiği takdirde de bir yandan bu konu ile ilgili tedavi süreci başlatılmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Güncel Haberler
1/20
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim