Vali Hüseyin Aksoy, 472 mahallenin muhtarı ile Genel Muhtarlar Toplantısını Valilik binasında gerçekleştirdi. Toplantıya kaymakamlar, emniyet ve jandarma yetkilileri, bakanlıkların il müdürlükleri, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin temsilcileri katıldı. Uyuşturucu özel gündemi ile yapılan toplantıda Vali Hüseyin Aksoy, önemli açıklamalarda bulundu. Muhtarlardan beklentilerini tek tek anlatan Aksoy, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelede sadece polisiye önlemler değil, toplumsal mücadelenin önemine değindi.
OKULA GİTMEYENLERİ TESPİT EDİN
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Hüseyin Aksoy, muhtarların kendi bölgelerinde okula devam etmeyen ve uzun süredir okula gitmeyen öğrencilerin tespit edilmesi için işbirliği yapmalarını istedi. Okuma yazma bilmeyenlerin milli eğitim müdürlüklerine, kaymakamlıklara ve halk eğitime bildirilmesini isteyen Aksoy, “5 yaşında anaokuluna gitmeyen çocuk kalmaması gerekiyor. Bu noktada da bize bilgi vermenizi istiyoruz.
CİDDİ ÖNLEM ALIYORUZ
Okul çevresindeki internetlerde okul saatinde çocukların olması halinde internet kafeler hakkında işlem yapıp ceza kesiyoruz. Okul çevresinde yabancı kişilerin beklemesini engelliyoruz. Ayrıca büfelerde tek dal sigara satılmasını engelliyor ve ceza kesiyoruz. Bu konularda bizim gözümüzden kaçan her hangi bir şey olursa muhtarlarımızın bize bildirmesini istiyoruz.
YENİ KİMLİKLERİ HERKES ALSIN
Yeni kimlik kartlarında vatandaşlarımızın yüzde 42’si aldı. Muhtarlarımız bu konuda vatandaşlarımızı uyarmalı. Karadeniz bölgesi yeni göç yolu haline getirilmek isteniyor. Bu bölgelerde muhtarlarımız gördükleri yabancı insanları bize bildirsinler. Çocuklarımızın düzenli aşılarının yapılması için müdürlüklere ve ailelerle doğru çalışma yapılması için destek verin. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın verdiği destekten yararlanması gerektiğini düşündüğünüz insanları bize bildirin.
ENGELLİ BİLGİ BANKASI İÇİN DESTEK İSTEDİ
Engelli Bilgi Bankasını oluşturmak için başlattığımız çalışmalarda belirli noktaya geldik. Eğer bildiğiniz ve kaymakamlıklara ya da sağlık müdürlüğüne başvurmayan vatandaşlarımız varsa mutlaka bunları bize bildirin. Engellilerin sorunlarını çözmek için mutlaka bu bankada tüm engellileri toplamak gerekiyor. Hastanelerimizde evde sağlık hizmeti sunuluyor. Yatalak ve hastaneye gidemeyecek durumda olan vatandaşlarımızın evlerine giderek kontrolleri yapılıyor. Bu tür hastalar bölgenizde varsa ilçe sağlık müdürlüklerine bildirin.
900 ÇOCUK SOKAKTAN ALINDI
Kadın Sağlığı Projesi kapsamında 200 bin kadına ulaştık. 672 bin kadına ulaşmak için çalışıyoruz. Muhtar arkadaşlarımız bu eğitim almayan kadınlarımız için ilçe sağlık müdürlüklerine bildirmelerini istiyoruz. Açık Kapı projemizde 3 personel görev yapıyor. Doğrudan ve internet üzerinden başvurular yapılıyor. Vatandaşların sorunlarının çözümü noktasında başvuruların yapılması önemli. Sokakta çocukların çalışmaması için başlattığımız proje ile 900’e yakın çocuk için işlem yapıldı. Sokakta çalışan çocuk görmüyoruz ve görmemeliyiz. Muhtarlar da bölgelerinde çalışan ve dilenen çocuk gördüğünde gerekli birimlere bildirmeli.
SURİYELİLERE YÖNELİK DUYARLILIK İSTEDİ
İmar Barışı 15 Haziran 2019’a kadar uzatıldı. Bu noktada mahallelerde vatandaşlar bilgilendirilmeli. Sıfır atık ile ilgili sitleri çalışmanın içine katmak için yeni hedefler belirledik. Atıkların geri dönüşüme kazandırılması önemlidir. 52 bin Suriyeli insanımız var. Biz onlara ülke olarak kapımızı açtık. Bazen çok basit konular farklı boyutlara taşınabiliyor. Bu konuda herkesin hassas davranması gerektiğini düşünüyorum.
POLİSİYE ÖNLEM ÇÖZÜM DEĞİL
Bağımlılıkla ilgili büyük bir hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletin tüm kurumları büyük bir hassasiyetle çalışıyor. Uyuşturucu ile mücadelede güvenlik güçlerimiz çalışmaları en üst seviyede yapıyor. Uyuşturucu ile mücadele polisiye tedbirler sadece bir noktaya kadar önem taşıyor. Ama birçok kuruma önemli işler düşüyor. Her kurumun yapacağı önemli çalışmalar var. Tüm kurumlarımız önemli çalışmalar var.
EKSİKLİK GİDERİLECEK
İlimizde eksikliğini hissettiğimiz AMATEM ve ÇAMATEM ile ilgili önemi bir noktaya gelindi. Toplumsal bir duyarlılık göstermek, uyuşturucu ve bağımlılık için hep birlikte hareket etmeliyiz. Bunu hep birlikte yaparsak çok iyi sonuçlar alacağımıza olan inancım tamdır” dedi. Aksoy’un konuşmasının ardından Yeşilay ve İl Emniyet müdürlüğü bağımlılık ile mücadele hakkında önemli sunumlar yaptı.
10 KİŞİ BAĞIMLILIK KURBANI
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Besim Güral, uyuşturucu ile mücadele hakkında Türkiye ve Kocaeli’de yapılan çalışmaları anlattı. Kocaeli’nin transit geçiş noktası olduğunu ifade eden Güral, “Yaptığımız çalışmalarda çok büyük rakamda uyuşturucu madde ele geçiriyoruz. Gebze bölgesi haricinde il genelinde kenevir ekimi yapılıyor. 2 bin 71 narkotik işlem yapıldı. Uyuşturucu kullanımında ve bulundurmasında artış var. Bonzai ve kokainde ilimizde artış bulunuyor. Madde bağımlılığı ile 2017 yılında 17, 2018 yılında ise 10 kişi yaşamını yitirdi” dedi.