TBMM'de bugün görüşülecek olan dokunulmazlık görüşmeleri yer kavgası nedeniyle başlayamadı.
Yer Kavgası Çıktı! Dokunulmazlık Görüşmeleri Başlayamadı
Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki dokunulmazlık görüşmelerinde yer kavgası yaşanıyor. Yer kavgası nedeniyle görüşmeler hala başlamış değil.
Salondaki milletvekillerinin ayakta olduğu görülüyor.
Meclis'te AK Parti'li ve HDP'li Vekiller Yumruk Yumruğa Kavga Etti
Meclis'te AK Parti'li ve HDP'li Vekiller Yumruk Yumruğa Kavga Etti
Milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının doğrudan yargıya gönderilmesini sağlayacak anayasa değişikliği konusunda Meclis süreci bugün Anayasa Komisyonu'nda saat 11.00'de başladı.
Meclis'te milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının doğrudan yargıya gönderilmesinin önünü açacak anayasa değişikliği teklifi için süreç başlıyor. Teklifin komisyon görüşmelerinin hararetli geçmesi bekleniyor. Anayasa Komisyonu Başkan'ı Mustafa Şentop komisyonda tansiyonu düşürmek amacıyla, söz isteyen tüm milletvekillerine süre kısıtlamasına gitmeksizin konuşmaları için izin vermeyi planlıyor.
Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklif önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu gündemine gelecek. Teklifin akıbeti de, Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında netleşecek.
AK PARTİ VE CHP'DE FİRE BEKLENİYOR
Anayasa değişikliğinin referanduma gitmeksizin kabul edilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. AK Parti'nin 316 milletvekili var. Destek açıklaması yapan MHP'nin de 40. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da değişikliği destekleyeceklerini açıklamasının ardından, sahip olduğu 133 milletvekili ile matematiksel olarak 367 kriteri aşılıyor. Ancak AK Parti hem kendi içinden, hem de CHP'den fire bekliyor. Bu da referandum aralığında kalma anlamına geliyor.
DOSYASI OLAN 'HAYIR' VEREBİLİR
Kulislerde AK Parti'de iki türlü fire beklentisi var. Birincisi, haklarında fezleke düzenlenen milletvekillerinin 'hayır' yönünde oy kullanması. İkincisi ise 'teröre destek verdikleri' gerekçesiyle dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme gelen HDP milletvekilleri ile ilgili doğrudan adım atmak yerine, haklarında fezleke olan tüm milletvekillerinin aynı kefeye konulmuş olmasına tepki gösterenlerin 'hayır' demesi.
Bazı AK Partili Doğu ve Güneydoğu bölgesi milletvekillerinin de dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde HDP milletvekillerinin bunu 'kahramanlık' olarak kullanacağı endişesinde oldukları belirtiliyor. Ancak Al Jazeera'nin konuştuğu bu milletvekillerinden bazıları 'evet' oyu vereceklerini, çünkü konunun sadece HDP'li milletvekilleriyle ilgili olmaktan çıkarıldığını belirtti.
AK Parti, kendilerinden daha çok CHP milletvekillerinin, liderleri Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına karşın 'hayır' diyeceği görüşünde.
Al Jazeera'nin konuştuğu AK Partili kaynaklar referanduma gidilmesi olasılığının bir risk olmayacağı görüşünde. Hatta bunu 'sahaya inmek' açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor. Bir kaynak, "Dokunulmazlıkların neden kaldırılmadığını anlatmak için iyi bir fırsat" dedi.
Toplumda dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek olduğunu belirten AK Partili isimler, anayasa değişikliğinin referandumda yüksek oyla kabul edilebileceği görüşünde. AK Partili bir isim "Bu tür bir referanduma katılım düşük olur ama destek yüksek olur" ifadesini kullandı.
CHP 51, HDP 49, AKP 27
Halihazırda HDP'nin 354, CHP'nin 179, AKP'nin 46, MHP'nin 17 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bağımsız milletvekillerine ait dosya sayısı ise 5. Hakkında fezleke düzenlenen milletvekillerinin partilere dağılımı da şöyle: CHP 51, HDP 49, AKP 27, MHP 7 ve bağımsız 1.