• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 06:00Güneş 07:26Öğle 12:53İkindi 15:42Akşam 18:10Yatsı 19:30
    • 11°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 2°C Ankara
    • 7°C Rize
  • BIST: 8945.8 0.00
  • Altın: 3033.718 0.70
  • Dolar: 34.2777 -0.04
  • Euro: 37.0994 0.29

Zeytinyağında İhracatın Yolu İç Tüketimden Geçiyor

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Yunanistan’da kişi başına 21 kilogram zeytinyağı tüketilirken, Türkiye’de bu oranın 1 kilogram olduğunu belirterek, “Zeytinyağında ihracatın önünün açılması için iç tüketimin artırılması lazım. Ö
Zeytinyağında İhracatın Yolu İç Tüketimden Geçiyor

- Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Yunanistan’da kişi başına 21 kilogram zeytinyağı tüketilirken, Türkiye’de bu oranın 1 kilogram olduğunu belirterek, “Zeytinyağında ihracatın önünün açılması için iç tüketimin artırılması lazım. Öncelikle zeytinyağını halkımıza yedirmemiz gerekiyor. İç tüketimi artırmadan ihracatımızı artırma gibi bir şansımız yok” dedi.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, beraberindeki meclis üyeleriyle birlikte İzmir Ekoloji ve Olivtech Fuarı’nı ziyaret etti. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında düşüşler yaşandığını ancak önümüzdeki dönemde ağaç sayısının artırılmasıyla birlikte zeytinyağ üretimimin artacağını kaydeden Bosnalı, şu anda 150 bin olan zeytinyağ ihracatını 600 bin tona çıkartacak kapasiteye ulaşıldığını belirtti.

“DEVLET DESTEĞİ ŞART”

Türkiye’de zeytincilik sektörüne devlet desteğinin mutlaka verilmesi gerektiğini ifade eden Bosnalı, “İhracatımızdaki düşüşte evet kuraklığın etkisi olmuştur ama esas konu dünyanın en pahalı zeytinyağı Türkiye’dedir. Çünkü yurtdışında AB ülkelerinde uygulanan 1.3 lira civarında desteklemeler var. Yaklaşık 4 liraya yakın destekleme alıyorlar. Ülkemizde uygulanan 70 kuruş ile 4 liranın arasındaki fark ihracatımızın düşmesinin en başlı sebeplerindendir. Çünkü bizde zeytinyağ gerçekten pahalı, devlet desteğinin şart olduğu yıllardan beri söyleniyor. Zeytincilik eğer böyle giderse çok karamsar düşünmesem de kötü günler de gösterebilir. İlk önce zeytinyağında ihracatın önünün açılması için iç tüketimin artırılması lazım. Bugün 1,5-2 kilo değil, 10 kilolardan bahsetmemiz lazım. Yunanistan kişi başına 21 kilo zeytinyağ tüketiyor. Biz Yunanistan kadar olamaz mıyız?” diye konuştu.

“FUARLARI ZEYTİNYAĞ OLMAYAN BÖLGELERDE DE YAPALIM”

İhracatın önünün açılması için öncelikle iç tüketimin sağlanması gerektiğini savunan Bosnalı, şöyle devam etti:

“İç tüketim için de fuarlar ve tanıtım yapılmalı. Ben isterim ki bu fuarlarımız hep buralarda değil, zeytinyağının olmadığı yerlerde bir Çankırı’da, Maraş’ta, Yozgat’ta da düzenlensin. Çünkü Ege zeytinyağı tüketiliyor. Zeytinyağ adı altında yağ alan bölgelerdeki vatandaşlarımız da gerçek zeytinyağını tatsınlar. İç tüketimi artırmadan hiçbir şansımız yok. Önce ürettiğimiz malı kendimiz yememiz, artanı da dışarıya satmamız lazım. Biz öyle yapmıyoruz, yemeden satıyoruz. Ancak çok bilinçli bir yeni nesil geliyor. Çok karamsar da olmamak gerekiyor. Her nesil kendisinin üzerine düşen vazifesini yaparsa daha güzel günler gelir diye düşünüyorum.”

“ORGANİK VE ORGANİK OLMAYAN ÜRÜNDE FİYAT AYARLAMASI YAPILMALI”

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel ise, organik olan ürün ile organik olmayan ürün arasında fiyat ayarlaması yapılması gerektiğini dile getirerek, “Organik ürün üretici için oldukça masraflı bir üretim. Çünkü organik olmayan bir üründe üretici tarlasında gübresini, ilacını kullanıp verimini artırabiliyor. Fakat organik ürün üreten üreticiye ise gübresinde, ilaçlamasında sınırlama getiriliyor. Bu nedenle verimliliği düşük oluyor. Bu düşüklüğü fiyat ayarlamasıyla da standartta tutmamız lazım organik ürün üretebilmek için. Organik olan ve organik olmayan ürünlerin fiyatlarının aynı olmaması gerekiyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim