Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi Dip Çamuru temizliği projesine yönelik muhalefet eleştirilerine sert bir dille karşılık verdi. Büyükakın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı yetersizliklerini örnek göstererek, İzmir’in de AK Parti belediyeciliğiyle tanışması temennisinde bulundu.
İzmir’deki Altyapı Sorunları Gündemde
Başkan Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Meclis toplantısının ikinci oturumunda yaptığı konuşmada, İzmir’deki altyapı sorunlarına dikkat çekti. İzmir’de yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının aynı borudan aktığını belirten Büyükakın, bu durumun arıtma tesislerinin verimli çalışmasını engellediğini ifade etti. Yağmur yağdığında sistemin çöktüğünü ve yeniden çalışır hale gelmesinin haftalar sürdüğünü vurguladı. Bu süreçte kanalizasyonun doğrudan denize karıştığını, denizin adeta bir foseptik gibi kullanıldığını dile getirdi.
Çevre Bakanlığı’ndan Net Çağrı
Büyükakın, Çevre Bakanlığı’nın İzmir’e yönelik net bir çağrısı olduğunu aktardı: “Önce arıtma tesislerini çalıştırın, yağmur suyu hatlarını kanalizasyon hatlarından ayırın. Altyapı yatırımını yapın, sonra dip çamuru temizliği çalışmasını birlikte yapalım.” Kocaeli’de ise 23 arıtma tesisinin aktif olarak çalıştığını ve bu sayede yılda yaklaşık 130 bin ton çamurun denize karışmasının engellendiğini belirtti. Eğer Kocaeli’de de arıtma tesisleri çalışmasaydı, Bakanlığın kendilerine de aynı uyarıyı yapacağını ifade etti.
Maliyet ve Sorumluluk Vurgusu
İzmit Körfezi Dip Çamuru temizliği projesinin bütçesinin üçte birini, yani yaklaşık 50 milyon dolarlık kısmını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığını hatırlatan Büyükakın, İzmir’deki “Gelin siz yapın” yaklaşımını eleştirdi. Denize çamur gitmeye devam ederken dip çamurunu temizlemenin mantığı olmadığını belirten Başkan, İzmir’deki belediye başkanının öncelikle arıtma tesislerini çalıştırması ve hatları ayırması gerektiğini vurguladı.
Büyükakın, kamuoyunun İzmir’deki çevre sorunları konusunda ciddi şekilde manipüle edildiğini öne sürerek, “Slogan kısmında başarılı olabilirler ama icraat kısmı maalesef içler acısıdır. Buradan İzmir’e de sabır diliyorum. İnşallah orası da yakın zamanda AK Parti belediyeciliğiyle tanışır ve gerekli çalışmalar yapılır diyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
