Çarşamba, 26 Ağustos 2026 26.08.2026
13°C
USD 48,10
EUR 56,09
Altın 7.209
Benzin 88,27
Dizel 83,09

Birlik ve bereket coşkusu

İzmit’te Hıdırellez yağmurla kutlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 10. Uluslararası Hıdırellez Şenlikleri, İzmit Mecidiye Köyü'nde başladı. Yağmurun bereketiyle kutlanan şenliklerde barış ve kardeşlik mesajları verildi.

İzmit’te Hıdırellez yağmurla kutlandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 10. Uluslararası Hıdırellez Şenlikleri, İzmit Mecidiye Köyü’nde coşkulu anlara sahne oldu. Baharın müjdecisi Hıdırellez, gün boyu süren yağmurla birlikte bereketini artırırken, şenliklerde tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları gönderildi. Lokmalar paylaşıldı, eller semaya kalktı ve semahlar dönüldü.

Yağmurun Bereketiyle Başlayan Kutlamalar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Alevi-Bektaşi Kültür Cemevi Başkanlıkları ve Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla organize edilen şenliğin ilk durağı Mecidiye Köyü oldu. Üç gün sürecek etkinliklerin başlangıcında yağan yağmur, bu anlamlı günün manevi atmosferini daha da güçlendirdi. Katılımcılar, birlik ve beraberlik içinde dualar ederek, Hıdırellez’in getirdiği umudu paylaştı.

Birlik ve Kardeşlik Mesajları Öne Çıktı

Köy meydanında gerçekleşen programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Berna Abiş, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Murat Yavuz gibi önemli isimlerin yanı sıra, il içinden ve dışından çok sayıda vatandaş iştirak etti. Mecidiye Köyü Muhtarı Fikri Turgut, Hıdırellez’in birlik ve beraberliğin yanı sıra, darda kalana yardım etme günü olduğunu vurguladı. Turgut, “Burası herkesin can olduğu bir meydandır. Hıdırellez sevginin bayramıdır,” ifadelerini kullandı.

Cem Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Mesut Yıldırım, Hıdırellez’in birleştirici ve kardeşlik yönüne dikkat çekerek, “Bugün, doğanın uyanışı ve insanın canlanışını simgeleyen kadim bir gündür. İyilik ve barışta buluştuk,” dedi. Yıldırım, gönül yıkmamanın önemine değinerek, “Eğer huzur istiyorsan kalbi, sevgi istiyorsan önce sevmeyi bileceksin,” sözleriyle katılımcılara seslendi. İl Kültür Turizm Müdürü Fatih Taşdelen ise Hıdırellez’in UNESCO tarafından kültürel miras olarak kabul edildiğini hatırlatarak, etkinliğin dünyaya barış getirmesi temennisinde bulundu.

Semahlar ve Geleneksel İkramlar

Konuşmaların ardından Şahkulu ve Maltepe semah ekipleri sahne alarak izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Vatandaşlar, ekiplerin dua ve ezgilerine eşlik ederken, Cem Vakfı Başkanı Mesut Yıldırım tarafından lokma duası yapıldı. Ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından konuklara ikramlar sunuldu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği Dinletisi de şenliğe renk katarak, birbirinden güzel ezgilerle Hıdırellez coşkusunu artırdı.

Şenlikler Diğer Köylerde Devam Edecek

Hıdırellez şenlikleri, 6 Mayıs’ta Bayraktar Köyü’nde ve 7 Mayıs’ta Balören Köyü’nde devam edecek. Bu etkinliklerde semah ayini, lokma duası ve ikramı ile Halk Müziği Topluluğu dinletileri yer alacak. Ayrıca, 6 Mayıs Çarşamba günü Seka Kültür Havzası’ndaki Balkan Kültür Evi’nde de özel bir kutlama programı düzenlenecek. Bu programda Kapılara Söğüt Dalı Asma, Çiğ Toplama ve Yoğurt Mayalama gibi geleneksel ritüellerin yanı sıra, Kosova ve Bulgaristan’dan gelen ekiplerin folklor gösterileri de sahnelenecek.

Yüzyıllık Düğün Geleneği Hıdırellez’e Renk Katacak

Akşam etkinliklerinde ise Bakır Çıkarma gibi anlamlı ritüeller maniler eşliğinde gerçekleştirilecek. Kazan kurma geleneği de eski usullere göre yaşatılacak. Özellikle Bulgaristan’ın Müslüman köyü Ribnova’da yüzyıllardır süren düğün geleneği olan Ribnova Gelina Merasimi, 10. Uluslararası Hıdırellez Bayramı’nda izleyicilerle buluşacak. Etkinlikler, Rumeli Yakup konseri ile sona erecek.

Yorum Bırakın

Milli Hakimiyet sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin