Pazar, 8 Kasım 2026 08.11.2026
3°C
USD 49,65
EUR 55,60
Altın 6.385
Benzin 75,00
Dizel 95,50

Toplum afetlere hazırlanıyor

SİDEM 129 bin kişiyi afetlere hazırladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi (SİDEM), kurulduğu günden bu yana 129 binden fazla kişiye afet eğitimi verdi. Merkez, uygulamalı eğitimler ve kentsel dönüşüm projeleriyle Kocaeli'yi afetlere karşı daha dirençli hale getiriyor.

SİDEM 129 bin kişiyi afetlere hazırladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi (SİDEM), kurulduğu günden bu yana 129 binden fazla vatandaşa uygulamalı deprem eğitimi vererek afetlere karşı bilinçli bir toplum oluşturulmasına katkı sağlıyor. Türkiye’nin deprem kuşağında bulunması nedeniyle afetlere hazırlık çalışmalarına büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, eğitimlerin yanı sıra kentsel dönüşüm projeleriyle de Kocaeli’yi afetlere karşı daha dirençli hale getirmeyi hedefliyor.

BİLİNÇLİ TOPLUM İÇİN KAPSAMLI EĞİTİMLER

SİDEM, deprem öncesinde alınması gereken önlemler, deprem anında doğru davranış biçimleri ve deprem sonrasında yapılması gerekenler konusunda vatandaşları bilgilendiriyor. Özellikle öğrenciler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği merkezde, teorik bilgilerin yanı sıra deprem simülatörü aracılığıyla uygulamalı eğitimler de gerçekleştiriliyor. Katılımcılar, yaklaşık bir saat süren eğitimlerde farklı büyüklükteki depremleri güvenli bir ortamda deneyimleme fırsatı buluyor.

MAHALLELERDE AFET BİLİNCİ GÜÇLENDİRİLİYOR

SİDEM’in eğitim faaliyetleri sadece merkezle sınırlı kalmıyor. Kocaeli Üniversitesi, AFAD ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi” kapsamında mahalle gönüllülerine de eğitimler veriliyor. Bugüne kadar 115 mahallede 2 bin 551 gönüllüye ulaşan proje, afet öncesi hazırlık, zarar azaltma çalışmaları ve yapısal olmayan risklerin azaltılmasına yönelik uygulamalarla yerel dayanıklılığı artırıyor.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR VE ULUSLARARASI BAŞARILAR

Eğitimlerin yanı sıra bilimsel çalışmalar da yürüten SİDEM, Kocaeli’nin farklı zemin yapılarına yerleştirilen 41 kuvvetli yer hareketi ivme ölçüm istasyonu ile 7/24 deprem verisi topluyor. Bu verilerle deprem-zemin davranış haritaları hazırlanarak risk analizleri yapılıyor ve olası afetlere yönelik planlamalara katkı sunuluyor. Merkezin “Çok Geç Olmadan Hazırlanın: Depremle Yaşamayı Öğrenin” projesi, Çin’de düzenlenen uluslararası bir yarışmada Dünya Birinciliği Ödülü’ne layık görülürken, “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi” projesi de Marmara Belediyeler Birliği tarafından Altın Karınca Ödülü ile ödüllendirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tüm vatandaşları SİDEM’e davet ederek afetlere hazırlığın hayat kurtardığını vurguluyor. Vatandaşlar, SİDEM’e 0262 318 22 11 veya 0534 597 26 36 numaralı telefonlardan ulaşabiliyor.

5N 1K

SİDEM nedir?

SİDEM, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi'dir.

SİDEM kaç kişiye afet eğitimi verdi?

SİDEM, kurulduğu günden bu yana 129 bin 112 kişiye afet eğitimi verdi.

SİDEM hangi konularda eğitim veriyor?

SİDEM, deprem öncesi önlemler, deprem anında doğru davranış biçimleri ve deprem sonrasında yapılması gerekenler konularında eğitim veriyor.

SİDEM'in uluslararası alanda aldığı ödüller nelerdir?

SİDEM'in “Çok Geç Olmadan Hazırlanın: Depremle Yaşamayı Öğrenin” projesi Dünya Birinciliği Ödülü'ne, “Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitimi” projesi ise Altın Karınca Ödülü'ne layık görüldü.